Instellingen

Zondag 8 december: Kür

West op Zondag: Kur 1
West op Zondag: Kur 2
West op Zondag: Kur 3
West op Zondag: Kur 4

REGIO - Is hun hechte band, ijzeren discipline en olympische droom genoeg om de top te bereiken? In West op Zondag het bijzondere verhaal van een schaatsende tweeling Dmitry en Rachel Epstein uit Den Haag.

Zij zijn het enige paar van Nederland en de enige schaatsende tweeling ter wereld op topniveau. Ze worden altijd eerste, zijn al jaren Nederlands kampioen en winnen al hun Nederlandse wedstrijden. Ze zijn ook de enige. Want in een land waar de glitter en glamour van het kunstschaatsen niet altijd begrepen wordt is de concurrentie niet bepaald moordend. Toch moeten de 18-jarige Nederlands-Russische Dmitry en Rachel Epstein strijden voor een toekomst in het kunstschaatsen. In een land waar glitter en glamour van hun sport vaak niet begrepen wordt zijn ze afhankelijk van het geld en energie die hun moeder Natalija in ze investeert.

De tweeling schaatst dan ook niet voor de eerste plaats maar voor de punten. Want daarmee kunnen ze zich kwalificeren voor toernooien in het buitenland - daar waar het echte werk zich afspeelt. Gepusht door een moeder die al haar geld in de twee investeert proberen ze een internationale carrière van de grond te krijgen.

In de film volgen we de tweeling en hun moeder gedurende de laatste week van hun laatste seizoen als junioren. Door het chronische gebrek aan geld en aandacht voor de sport is het vechten voor een toekomst. Het talent om de internationale top te halen - en bovenal de olympische spelen – lijken ze te hebben. De komende tijd zal hun hechte band, ijzeren discipline en olympische droom stevig op de proef gesteld worden.

‘Kür’ is een intiem portret, gemaakt door filmmaker Tobias van der Valk, over een schaatsgekke familie. Het is een film over de opofferingen die Natalja en haar kinderen doen voor het kunstschaatsen en over de drijfveren die ze op de been houden. Maar het is ook een tijdsbeeld van een sport in een depressie waarin nieuwe kampioenen zeer welkom zijn.

Vrije kür van de Epsteins op het ONK 2013 te Dordrecht