Instellingen

Zondag 15 december: "Wij waren de gekste"

Zuiderpark 1941.
© Haags Gemeente Archief
Zuiderpark

REGIO - Zondag 15 december in West op Zondag:  "Wij waren de gekste", emoties rond het Haagse Zuiderpark. Programmamakers Erik Kooyman en Ko Markovsky duiken in de geschiedenis van het Haagse Zuiderpark stadion.

Er is geen plek in Den Haag waar zoveel emotie is geweest als in het stadion Zuiderpark. De plek waar ADO sinds 1925 wedstrijden speelde. Rond het veld is gezongen, gelachen, gevochten en gejuicht. In de film “Wij waren de gekste“ wordt definitief afscheid genomen van het Zuiderpark.

De wedstrijden van ADO Den Haag worden nu buiten de stad gespeeld en was het Zuiderpark was de laatste jaren slechts een plek waar werd getraind. Ook dit stopt, want 2 januari wordt het laatste restje van de Zuidtribune gesloopt.

De supporters hadden eerst hoeden en petten, gebreide sjaals en later Haagse matjes. Zij waren de sfeerverzorgers van het stadion en die sfeer varieerden van feest met harde Haagse humor tot af en toe grimmige toestanden. De tegenstanders van ADO /FC Den Haag keken bij opkomst op het veld recht op het vak Midden Noord. Dat was intimiderend en zo begonnen de Haagse voetballers met een mentale voorsprong.

In de film “Wij waren de gekste”, komt het Zuiderpark nog één tot leven. Met oude beelden rond en in het stadion. Met verhalen van supporters die terugblikken op hun eigen tijd in het Zuiderpark. Niet de bal staat centraal, maar het stadion en de club. Nog één keer afscheid van het Haagse Zuiderpark met liefde voor  de club, het voetbal  en het stadion. 

Zondag 15 december in West op Zondag vanaf 18.00 uur, elk uur herhaald.