Weerman Huub Mizee over 2013: het was een heel bijzonder weerjaar

DEN HAAG - Het was lang koud, toen werd het heel heet en daarna begon het heel hard te waaien. 2013 was een heel bijzonder weerjaar, aldus Omroep West- weerman Huub Mizee. Tijd om terug te blikken op het weerjaar 2013.
In januari hadden we een lange vorstperiode. Van 11 t/m 26 januari kwam de temperatuur iedere dag onder het vriespunt en in de periode van 14 t/m 25 januari kwam de temperatuur zelfs helemaal niet boven nul. Bij het weerstation van Valkenburg (vlakbij Katwijk) werd op 16 januari de laagste temperatuur gemeten: -13,5 graden.
Begin februari werd het echter zacht met op de 4e een maximum van 9 graden. Vanaf 8 februari kregen we wel weer lichte vorst in de nacht en ochtend.
Maart was een zeer koude maand. Het was de koudste maartmaand sinds 1987! Bijzonder was wel dat het op 5 maart nog 16 graden werd en op 6 maart 15 graden. De laatste 10 dagen van deze maand was de koudste derde maartdecade sinds de metingen in 1951 zijn begonnen. Tussen 22 en 26 maart was er sprake van een snijdende oostenwind!
Ook april was koud. Vooral in het begin. We hadden toen een gemiddelde temperatuur van 4 graden, terwijl 8 graden normaal is. Op 25 april kwam de temperatuur eindelijk iets boven de 20 graden.
De laatste voorjaarsmaand was eveneens koud. Op 23 mei werd het niet warmer dan 11 graden! Nu hadden we langdurig met noordenwinden te maken.
Juni werd de 6e opeenvolgende te koude maand. Sinds 1985 was dat niet meer voorgekomen. De zeewatertemperatuur was nog niet hoger dan slechts 12 graden.
Toen kwam echter de omslag: juli werd warm, zonnig en droog. We hadden drie weken geen neerslag met later in de maand op veel plaatsen een hittegolf.
In augustus was vooral het begin van de maand nog zeer warm. Verder bleef het een  droge en zonnige maand waarbij het neerslagtekort verder opliep.
De warmte kwam in september nog even terug. Op 5 september werd bij Valkenburg een waarde opgetekend van 30,8 graden, een tropische temperatuur dus. Sinds het begin van de metingen in 1951 was dat in september niet eerder voorgekomen! In Hoek van Holland werd het zelfs 32,4 graden. Het neerslagtekort liep echter niet meer op, sterker nog: september was de eerste natte herfstmaand.
Oktober was vervolgens bijzonder nat. Tussen zaterdagavond 12 oktober en zondagavond 13 oktober werd er in Nootdorp maar liefst 77 mm neerslag afgetapt! Op 22 oktober werd het voor de tweede keer deze oktobermaand 21,3 graden.
Rond deze datum was een dergelijke temperatuur echter nog niet eerder gemeten! Tot slot kregen we aan het einde van maand op de 28e met een zuidwesterstorm te maken met in Hoek van Holland zeer zware windstoten tot 122 kilometer per uur. Veel, nog in het blad staande, bomen legden het loodje.
November werd eveneens een natte maand. Zodoende kwam de herfst dit jaar in het noorden van Zuid-Holland op de 4e plaats in de top tien van natte herfsten en in het Rijnmond gebied zelfs op de 3e en 2e  plaats.
December kreeg te maken met een Sinterklaasstorm. Op 5 december kregen we langs de kust een noordwestenwind die in de avond zelf even windkracht 10 werd, zware storm. Doordat het die avond ook springtij was, kregen we langs de kust met extra hoog water te maken.   
Meer terugblikken op 2013?
Kijk ook het TV West Jaaroverzicht: Deel 1 op zaterdag 28, deel 2 op zondag 29 en deel 3 op maandag 30 december 2013, elke dag vanaf 18.00 uur en daarna ieder uur herhaald en op omroepwest.nl en onze apps voor telefoon of tablet.