Instellingen

PvdA Den Haag scoort het best in Haagse gemeenteraad

Gerard Verspuij
Gerard Verspuij

DEN HAAG - De PvdA in Den Haag heeft de afgelopen vier jaar het meeste voor elkaar gekregen in de gemeenteraad van Den Haag. De partij loodste 36 moties door de gemeenteraad. GroenLinks kreeg voldoende steun voor 34 moties en de Haagse Stadspartij voor 28. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West op basis van gegevens van de gemeente Den Haag.

Door Lot van Bree

Met een motie kunnen partijen het beleid van het college van burgemeester en wethouders beïnvloeden. Tijdens raadsvergaderingen worden meestal veel moties ingediend maar pas wanneer het voorstel steun krijgt van een meerderheid van de gemeenteraad, heeft een motie effect. Want bij een meerderheid moet het college deze uitvoeren.

De PvdA is daar sinds de installatie van de gemeenteraad in april 2010 het meest effectief in gebleken. De partij kreeg onder andere voor elkaar dat buurthuizen die dicht moeten vanwege bezuinigingen, niet sluiten zonder een passend alternatieve ruimte. Ook maakte de partij zich met succes hard voor opstapplaatsen voor de pleziervaart bij Den Haag Holland Spoor en het Centraal Station.

Oppositie doet het goed

De oppositiepartijen GroenLinks en de Haagse Stadspartij deden het ook goed. GroenLinks wilde en kreeg onder meer extra fietsenstallingen rond het Centraal Station en de Haagse Stadspartij zorgde voor een onderzoek naar de aanpak van het Schenkviaduct.

De moslimpartijen Islam Democraten en de Partij van de Eenheid en de Politieke Partij Scheveningen kregen het minste voet aan de grond in de gemeenteraad. Zij hebben de afgelopen vier jaar per partij voldoende steun gekregen voor drie moties. Deze partijen hebben alle drie 1 zetel in de gemeenteraad. De PVV, de grootste oppositiepartij in de Haagse raad heeft een meerderheid gekregen voor negen moties en heeft onder andere gezorgd voor het verhogen van de maximum snelheid naar 70 kilometer per uur in de gehele Hubertustunnel.