Instellingen

Hoe hoog zijn de woonlasten in jouw gemeente?

Woningmarkt
Woningmarkt

DEN HAAG - Den Haag heeft de laagste woonlasten van onze regio. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO), verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In totaal zijn inwoners van Den Haag gemiddeld 545,75 euro per jaar kwijt aan woonlasten.

Den Haag hoort daarmee tot de goedkopere gemeenten, qua woonlasten. In Tilburg, de gemeente met de laagste woonlasten, zijn inwoners slechts een tientje minder kwijt. 

COELO onderzocht de tarieven in 35 grote gemeenten, waar 37 procent van de Nederlandse bevolking leeft. In onze regio zijn Den Haag, Delft, Leiden, Westland en Zoetermeer onderzocht. De grote gemeenten verhogen de woonlasten gemiddeld met een half procent. Volgens de onderzoekers is dat een 'historisch laag percentage.'

Verschil van 300 euro

Gecorrigeerd voor inflatie zouden de woonlasten zelfs dalen met 1 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Desondanks zijn er grote verschillen merkbaar tussen gemeenten. Tussen de duurste en goedkoopste gemeenten, respectievelijk Zaanstad (804,97 euro) en Tilburg (532,40 euro), zit een verschil van bijna 300 euro.