Instellingen

Recordaantal grote branden in Nederland, brand Vliko Leiderdorp duurste van Zuid-Holland

Brand Vliko Leiderdorp
Brand Vliko Leiderdorp © Wilbert Tintel

DEN HAAG - Nooit eerder waren er zoveel branden waarbij de schade opliep tot meer dan een miljoen als in 2013. In ons land waren 148 'miljoenenbranden' te betreuren: totale schade 636,5 miljoen euro. In Zuid-Holland woedden afgelopen jaar 17 grote branden, goed voor een schadepost van 59.9 miljoen euro.

Dat meldt Nivre, koepelvereniging voor schade-experts. Ondanks dat er nooit eerder zoveel miljoenenbranden in een jaar waren, heeft het niet geleid tot het hoogste schadebedrag ooit. Dat was in 2003, toen er 636,8 miljoen euro aan brandschade was (met in totaal 128 grote branden).

In onze regio was de grote brand die het gebouw van afvalverwerker Vliko in Leiderdorp in de as leggen de duurste van afgelopen jaar. De totale schade liep daar op tot 14,5 miljoen euro. De één na duurste brand van 2013 woedde in een woonboerderij in Leimuiden.

Uitgebrande pizzeria Zoetermeer

Verder komen in het overzicht van Nivre ook onder meer de brand in de Pizzeria Bella Napoli in Zoetermeer (schade 1 miljoen) en de grote brand aan de Klopperman in Wateringen waarbij een bedrijfspand in vlammen opging (schade 2 miljoen) voor. De brand bij manege Hippisch Centrum Zeegersloot in Alphen werd door schade-experts beraamd op 1,2 miljoen euro.

Een andere grote brand in Zuid-Holland was in het Rijnmondgebied. Een opslagloods in Sliedrecht brandde uit, totale schade 10 miljoen euro.

Duurste brand in Zevenaar (Gld)

De duurste brand van Zuid-Holland komt niet eens in de buurt van de duurste brand van ons land van afgelopen jaar. De brandschade bij kunststoffabriek Promens Zevenaar (Gelderland, 6 september) is volgens de experts 65 miljoen euro, dat is dus meer dan alle grote branden in Zuid-Holland bij elkaar!

Bekijk hieronder op de kaart alle grote branden in Zuid-Holland in 2013: