PvdA en VVD vrezen beide einde aan jarenlange samenwerking in Den Haag

DEN HAAG - De PvdA en de VVD, de partijen die sinds mensenheugenis de ruggengraat vormen van het Haagse stadsbestuur, vrezen allebei dat er een einde komt aan de samenwerking. De PvdA denkt dat de liberalen liever een nieuwe coalitie willen vormen met de PVV en het CDA. De VVD vreest dat de sociaal-democraten na 19 maart gaan voor een links college.
Vandaar dat ze elkaar dinsdagavond hard aanvielen, tijdens een rechtstreeks debat tussen de lijsttrekkers Rabin Baldewsingh (PvdA) en Boudewijn Revis (VVD) in Nieuwspoort.
De PvdA-leider maakte de VVD daarbij flinke verwijten. Zo vindt Baldewsingh dat Revis ‘tegen de Grondwet aanschuurt’ door te zeggen dat er geen enkele nieuwe moskee meer mag bijkomen in Den Haag. Ook stelt hij dat de VVD ‘asociaal’ is geworden, omdat Revis het gebruik van de taxibus voor senioren en gehandicapten wil beperken. ‘U bent bezig mensen uit te sluiten,’ zei hij tijdens het debat.

Werkelozen te veel in de watten

De VVD vindt juist dat de PvdA bijvoorbeeld mensen met een uitkering te veel in de watten wil leggen. ‘Wij zijn de sociaalste partij, want wij willen mensen aan een baan helpen. De enige partij van de arbeid is de VVD.’
Revis viel zijn opponent vooral hard aan omdat de PvdA het plan heeft werkelozen in dienst te laten treden bij de gemeente om ze vervolgens uit te lenen aan bedrijven. Om dat te kunnen betalen zou dan wel bijvoorbeeld de OZB omhoog moeten.

Lasten blijven laag ondanks hogere OZB

Baldewsingh ontkende dat niet. Maar, voegde hij daaraan toe, dat kost de huizenbezitter slechts relatief weinig geld. Iemand met een eigen woning van bijvoorbeeld twee ton zou hooguit een euro meer kwijt zijn. En dan zou Den Haag nog de laagste lasten houden van de vier grote steden én van de regio.
De PvdA en VVD zitten al sinds jaar en dag met elkaar in het college. Alleen midden jaren tachtig was er drie jaar een links stadsbestuur. Baldewsingh zei te vrezen dat de liberalen nu willen kiezen voor een stadsbestuur met de PVV. Dat sloot Revis niet 100 procent uit. ‘Wij willen ervoor zorgen dat na 20 maart ons verkiezingsprogramma maximaal wordt uitgevoerd en wij sluiten geen mensen of partijen uit.’

Jarenlang puinruimen

De VVD is juist bang dat de PvdA liever in zee gaat met partijen als GroenLinks, de Haagse Stadspartij en SP. ‘En we hebben een keer een links college gehad, in 1986. We zijn daarna jarenlang bezig geweest om puin te ruimen.'