Gemeenten Zuid-Holland staan er financieel slechter voor

briefjes geld
briefjes geld
DEN HAAG - De financiële positie van veel gemeenten is de afgelopen jaren verslechterd door negatieve ontwikkelingen in de grondexploitatie. Dat schrijft het provinciebestuur aan alle gemeenteraadsleden in Zuid-Holland.
In veel plaatsen is er ingeteerd op het eigen vermogen. De provincie verwacht dat de nieuwe gemeenteraden bij het opstellen van de begroting van 2015 'moeilijke keuzes' moet maken. Voor Provinciale Staten is ook in kaart gebracht wat in 2012 de verliezen per gemeente waren door tegenvallers in de grondexploitatie.
Uitschieters zijn Kaag en Braassem met een verlies van 1808 euro per inwoner en Oegstgeest, waar de grondexploitatie voor 1534 per inwoner in het rood stond. In Den Haag bleef het verlies beperkt tot 490 euro per inwoner. Ondanks de economische crisis is er maar 1 gemeente in Zuid-Holland die onder preventief toezicht staat vanwege tekorten op de begroting. Dat is Lansingerland, waar het gemeentebestuur kampt met enorme tegenvallers door onverkoopbare bouwgrond.

Markt voor raadsleden

De provincie steekt de nieuwe raadsleden ook de helpende hand toe. Er wordt na de zomer een speciale informatiemarkt gehouden, waar de kersverse politici alles kunnen leren over het opstellen van begrotingen en hun verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. De provincie laat dan ook zien hoe het financiële toezicht op de gemeenten in de praktijk werkt.