Instellingen

Donderdag 29 mei: De Zandmotor

REGIO - Op Hemelvaartsdag zendt TV West een documentaire uit over één van de grootste veldexperimenten ter wereld als het gaat om natuurlijke kustbescherming: De Zandmotor. Op donderdag 29 mei vanaf 17.00 uur op TV West.
Wie Kijkduin of Ter Heijde bezoekt kan haast niet om de Zandmotor heen. Een enorm schiereiland met een duinmeertje aan de kust. Het is een geliefde spot bij kitesurfers en natuurliefhebbers. Dit schiereiland zal onder invloed van wind, golven en stroming de komende jaren verplaatsen richting de kustlijn. Op deze manier wordt dit deel van de Zuid-Hollandse kust beschermd voor de komende twintig jaar. Waarom de Zandmotor is aangelegd en hoe verschillende wetenschappers, onder andere van de TU Delft, de Zandmotor onderzoeken is te zien in deze documentaire.

Onderzoek naar veiligheid

Ook de zwemveiligheid en het ontstaan van stromingen werd de laatste twee jaar onderzocht. Michel Puglia van de veiligheidsregio Haaglanden, Provincie Zuid-Holland, vertelt daarover in de documentaire: ”Sinds de aanleg van de Zandmotor is er een alarmploeg die 24 uur inzetbaar is en die speciaal ingericht is om incidenten langs deze kustlijn te verhelpen. We maken ook gebruik van een speciale app die elke dag de stroming laat zien zodat we op gevaarlijke situaties kunnen inspelen.”
 
Bekijk hier een informatieve film van Rijkswaterstaat over de aanleg van de Zandmotor: