Instellingen

Pierre kookt: Kimchi uit Korea

Pierre kookt - Donderdag (4juni)
Pierre kookt - Donderdag (4juni)
REGIO - Pierre kookte vandaag op het Plein een simpele Koreaanse soep, omdat de Nederlandse dames vandaag tegen Zuid-Korea spelen. Ging het iets te snel? Lees hier het recept terug!

Koreaanse soep

Veel Koreaanse gerechten zijn gebaseerd op gefermenteerde sojaproducten. Er is bijvoorbeeld de donkerrode gochujang-pasta die in scherpe roerbakschotels en stoofpotten gebruikt wordt en er is de bruine, mildere doenjang-pasta die vaak wordt ingezet voor soepen en zeevoedselgerechten. Voor dit recept gebruik ik die laatste pasta, waarvan de uitgesproken zoute, notige sojasmaak prachtig tot zijn recht komt.
Boodschappenlijstje:
3 el. zout  
1tl. zout
1,4 ltr. water (ja, 1400 ml) 
900 gram Chinese kool (1 gemiddelde Chinese kool) 
6 lenteuitjes, julienne gesneden
1,5 el. geraspte gember
2 el. Koreaans peperpoeder voor Kimchi
1 tl. Suiker
Het recept:
Was de Chinese kool en snij ‘m in stukken van 5 bij 5 cm.
Leg de kool in een aardewerken of plastic kom.
Los de 3 eetlepels zout op in de 1,4 ltr. water.
Giet de pekel over de kool.
Leg er een bord met iets zwaars op zodat het naar beneden wordt gedrukt en laat 12 uur buiten de koelkast staan. Het bord zal op een gegeven moment onder water staan omdat de kool zal slinken.
Giet de kool af, maar bewaar het pekelwater.
Voeg lenteui, gember, peperpoeder en suiker toe en zoveel van het pekelwater als nodig is om de kool onder water te zetten. Doe de rest van het pekelwater in een plastic zak die je dichtknoopt en bovenop de kool legt.
Zet dit 3 tot 6 dagen op een koele plek (niet warmer dan 20° C) weg, maar niet in de koelkast, want het fermentatieproces moet wel zijn gang kunnen gaan.
Proef af en toe en als ie goed is doe je de deksel er goed op zet je het in de koelkast. Daarin blijf het nog maanden goed