Instellingen

Zondag 24 augustus: Integratie in één generatie

REGIO - In de Westdoc 'Integratie in één generatie' volgen we verschillende Nieuwe Hagenaars‚ die een bestaan opbouwen in Den Haag.
Maciej kwam in 2002 samen met zijn vrouw Izabella naar Den Haag voor een vakantie. Omdat ze in Polen in het onderwijs zaten hadden ze twee maanden vrij. Tijdens hun verblijf besluiten ze niet terug te keren naar Polen, waar hun slechts een tijdelijk contract met een schamel loon wacht, want hier verdienen ze al meer met kleine diensten zoals op huizen en-of poezen passen. De vakantie wordt dus verlengd. ''Het was een mooie tijd waarin de Polen nog leuk gevonden werden door de Nederlanders''.
Ze Juan is een jonge Chinese vrouw en woont en werkt nu twee jaar in Den Haag, waar haar man al 4 jaar woont. Hun zoontje van bijna 6 woont sinds kort weer in China bij zijn opa en oma zodat zijn moeder zich kan richten op Nederlands leren. Ze wil in Nederland blijven, dus het is de bedoeling dat hun zoontje binnen 1 a 2 jaar terug komt. Ze Juan heeft tot nu toe weinig tot geen contact met Nederlanders; ze praten te snel en ze kan het daardoor moeilijk volgen. Dit maakt dat ze zich dan weleens erg dom voelt. Ze zou graag beter Nederlands praten zodat ze minder afhankelijk is van anderen en haar droom kan waarmaken; samen met haar man een snackbar beginnen. Want Nederlanders eten graag patat en kroketten.
Yasir is 16 jaar geleden met zijn moeder en broers naar Nederland gekomen, hij was toen 20 jaar. Zijn vader werkte op de British school. Na een korte integratiecursus is hij Bedrijfskunde en informatietechnologie aan de Haagse Hogeschool gaan studeren. In die tijd was Yasir een keurige (gelovige) Pakistaanse jongen, die zich kon verbazen over de westerse cultuur en deed wat zijn ouders van hem verwachtte. Yasir is directeur bij de stichting Culture Clash (cultureclash4u). Dit is een stichting die zich met name bezighoudt met het bespreekbaar maken van taboes binnen de multiculturele samenleving. Hoewel zijn ouders heel trots op hem zijn, vinden ze het nu wel tijd worden voor een huwelijk
TV West zendt de Westdoc ´Integratie in één generatie´ uit op zondag 24 augustus om 10.00 uur en hierna ieder heel uur opnieuw.