Overvallen in Wassenaar en Rijswijk mogelijk het werk van dezelfde dader

WASSENAAR - De politie sluit niet uit dat twee woningovervallen in Wassenaar en Rijswijk het werk zijn van dezelfde dader. Beide keren worden bejaarde mensen met veel geweld aangevallen door een kleine, stevig gebouwde vrouw met een hoofddoek.
Op vrijdag 9 januari wordt er rond 18.45 uur aangebeld bij een 96-jarige vrouw in de Gravestraat in Wassenaar. Ze verwacht iemand van thuiszorg en doet dus nietsvermoedend de deur open. Er staat een vrouw voor de deur die meteen om geld vraagt. Nog voordat het slachtoffer iets kan zeggen, wordt ze in haar gezicht gepakt en naar binnen geduwd.
Haar hoofd wordt gedraaid en ze krijgt klappen met een paraplu die in de gang ligt. De vrouw valt op de grond en de overvalster loopt de woonkamer in, kennelijk op zoek naar waardevolle spullen. Gelukkig kan het slachtoffer de alarmknop van de thuiszorg indrukken. Als de dader dat piepsignaal hoort, vlucht ze weg met de portemonnee van het slachtoffer, waar een klein geldbedrag in zit. De 96-jarige vrouw blijft lichtgewond maar vooral doodsbang achter.

Overval in Rijswijk

Op maandag 12 januari wordt er rond 08.00 uur aangebeld bij een 72-jarige bewoner van de Daniel Catterwijckstraat in Rijswijk. Er staat een vrouw voor de deur die zegt dat ze van de thuiszorg is. De man laat haar binnen, maar vertrouwt het meteen al niet. Zijn gevoel blijkt te kloppen, want de vrouw valt hem aan en deelt rake klappen uit.
Gelukkig weet de man op de alarmknop van de thuiszorg te drukken. De vrouw gaat er vervolgens snel vandoor. De 72-jarige man blijft achter met bloedende wonden en een gebroken kaak. Als agenten bij de woning aankomen, ruiken ze een scherpe gaslucht. Het blijkt dat de vrouw alle gasknoppen van het fornuis heeft opengedraaid.

Signalementen komen overeen

Signalement Wassenaar:een vrouw met een licht getinte huidskleur. Ze is ongeveer 1.70 lang en heeft een dik postuur. Ze droeg die avond 9 januari een donkere regenjas en een zwart-wit-grijze sjaal. Verder had ze zwart-wit-grijze hoofddoek om en ze sprak accentloos Nederlands
Signalement Rijswijk: een licht getinte vrouw van tussen de 35 en 55 jaar oud en ongeveer 1.70 lang. Ook deze vrouw had een redelijk fors postuur en ze droeg donkere kleding. Verder droeg ze een donkerblauwe of donkerpaarse hoofddoek en ze sprak goed Nederlands.

Rechercheteams werken samen

De rechercheteams van Wassenaar en Rijswijk werken samen aan de zaken. Er kan niet worden uitgesloten dat het twee keer om dezelfde vrouw gaat. Mogelijk kent u iemand uit uw omgeving die aan het signalement voldoet en is die vrouw na de beide overvallen afwijkend of vreemd gedrag gaan vertonen of heeft ze over de overvallen gepraat. In dat geval hoort de politie dat graag.
Daarnaast is de politie nog op zoek naar getuigen van beide overvallen. Was u op vrijdag 9 januari tussen 17.30 en 19.00 uur in de omgeving van de Gravestraat in Wassenaar? Of op maandag 12 januari tussen 7.30 en 8.30 in de Daniel Catterwijckstraat in Rijswijk? En heeft u toen iets opvallends gezien? Mogelijk hebben er vreemde mensen rondgehangen. Neem dan contact op met de politie.
Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl