Anouk, zullen we een keer afspreken? (weblog)

Anouk
Anouk
REGIO - Ruim tien jaar werk ik nu voor Omroep West. Herhaaldelijke pogingen heb ik ondernomen om Anouk voor de microfoon te slingeren. Tevergeefs. Een interview met de voorzitter van haar fanclub. En een reportage over een vriendin van de rockkoningin van de Lage Landen, omdat ze het voetbalteam van de dochter had gesponsord. Dat zijn mijn twee, magere wapenfeiten. Toch was ik blij toen afgelopen week het nieuwste album van onze rockdiva op de deurmat viel. Door Rob Vlastuin
Tuurlijk. Ik ben de jongste niet meer. En van de regionale omroep. Waarschijnlijk niet interessant voor haar doelgroep. Bovendien is zij een ster in het creëren van haar eigen schaarste. Slechts een paar concerten per jaar. En dat geldt ook voor het aantal interviews. Hoewel… met haar nieuwste album ‘To Get Her Together’ geeft ze er meer dan jarenlang daarvoor.
En dus lezen we alles over de verbroken relatie met rapper Unorthadox - van wie ik overigens nog nooit had gehoord voordat Anouk hem aan de haak sloeg. En hoe hij haar bedroog. In haar eigen huis. Met zeker acht andere vrouwen, waaronder een vriendin en ook twee keer een kinderoppas. Als ik dan lees dat ze valt op types die niet binnen de lijntjes vallen en niet helemaal sporen, dan komt de vaderfiguur in mij naar boven. Dan wil je toch een arm om haar heen slaan en haar troosten?

Echtscheidingsplaat

Maar daar is Anouk het type niet voor. Op het nieuwe album 'To Get Her Together' rekent ze  af met haar ex. De rockdiva treedt daarmee in de voetsporen van artiesten als Bob Dylan, Fleetwood Mac, Marvin Gaye en Bruce Springsteen. Ook zij maakten een zogenaamde echtscheidingsplaat. Niet de minste trouwens, getuige 'Blood On The Tracks', 'Rumours, '' Here, My Dear' en 'Tunnel Of Love'. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar lost ze die ook in?
Het album begint overrompelend met het funky titelnummer. Haar stem klinkt diep. 'This is the way. To get her. Together'. Gevolgd door de retestrakke single 'Killer Bee'. Daarna doet Anouk een stapje terug met 'Ms. Crazy'. Ze zingt vanuit haar tenen, zoals eigenlijk alleen Anouk dat kan. Strak begin, jammer genoeg houdt ze die lijn niet vast.

Hoogtepunt

De bewerking van de Nederlandstalige hit ‘Onderweg’ van Abel is verrassend, toch kan het mij niet helemaal bekoren. 'What Have You Done' is te dik aangezet en boet daardoor in aan kracht. Een kale versie zou het nummer meer tot z’n recht laten komen. Opmerkelijk ook het gospelachtige begin van 'Save Me'. Even frons ik mijn wenkbrauwen, maar uiteindelijk klinkt het wel aanstekelijk. Met 'Any Younger' keert Anouk vervolgens terug naar de dancebeats. Lekker nummer, maar het sterkste gedeelte moet dan nog komen.
In het geweldige 'I’m A Cliche' stelt ze zich kwetsbaar op: 'Why do I keep telling myself that we are still in love'. Hoogtepunt is het nummer 'Down & Dirty', waarmee ze uithaalt naar haar ex. Vuig klinken de beats. Tekstueel laat ze er geen gras over groeien: 'Cheater! Thinking you could get away. But you don’t know who you’re dealing with'. Het is moeilijk om niet partij te kiezen. Geef ‘m van katoen Anouk!

Verdriet

'Little I Did Know' maakt muzikaal onvoldoende indruk, maar toont wel Anouk’s worsteling. Het valt zwaar de notoire vreemdganger definitief af te schrijven. Toch beantwoordt ze zijn telefoontjes niet. 'I won’t answer ‘cause I’m scared that I’d rather have you with me'. Met  'Better Off Alone' pakt ze muzikaal de draad weer op. Hoewel ook hier de twijfel overheerst, beseft ze dat het over is: 'It doesn’t work that way'. In het strijdbare slotnummer 'Been Here Before' richt Anouk zich tot een vriendin. Voor de laatste keer vraagt zij hem met rust te laten. 'Find a man of your own. Don’t you break up my home'.
Met het zevende album bewijst Anouk opnieuw op eenzame hoogte te staan in Nederland. 'To Get Her Together' kent bijna geen minder nummer. Maar ik mis een uitsmijter als bijvoorbeeld het prachtige 'Lost'. Want ondanks alle tegenslag klinkt ze strijdbaar. Alsof ze wil laten zien dat ze haar mannetje staat. Geen schouder nodig heeft om uit te huilen. En dat is misschien wat ik mis. Het verdriet, de kwetsbaarheid van Anouk. Alleen al daarom zou ik met haar willen afspreken. Al was het maar voor één keer. Alsjeblieft Anouk?