Zesvoudig moordenaar mocht met verlof

cevdet-yilmaz1
cevdet-yilmaz1
REGIO - DELFT - De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot, Cevdet Yilmaz, is de afgelopen jaren meerdere keren op begeleid verlof geweest. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Hij kreeg voor de moorden levenslang.
Hoewel Yilmaz tot levenslang was veroordeeld, werd hij later naar een tbs-kliniek verplaatst. Hij zou 'niet geschikt' zijn voor detentie. Maar de kliniek waar hij naar werd verplaatst, wilde hem alleen opnemen als hij daar een normale tbs-behandeling zou krijgen. Daar hoort ook een mogelijkheid tot verlof bij.
Het ministerie heeft later het beleid rond tbs aangepast. Het moest onmogelijk worden dat een tot levenslang veroordeelde tijdens een tbs-behandeling op verlof kan. Een poging Yilmaz' verlofmachtiging met deze wet alsnog in te trekken mislukte echter. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming mocht een nieuwe wet niet worden toegepast in een oude zaak.
Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw beleid voor levenslang straffen. Dat moet nog dit jaar klaar zijn. 'Zodra dat er is, kijken we opnieuw naar deze individuele zaak,' aldus het ministerie.

Kankerturk

Op 5 april 1983 schoot Cevdet Yilmaz in café 't Koetsiertje zes bezoekers dood, onder wie een 12-jarig meisje. In 1997 vertelde hij in een documentaire dat hij zijn eerst slachtoffer doodschoot, omdat die hem 'kankerturk' noemde. Yilmaz was bang dat de man hem zou aanvallen en schoot hem neer.
Na de eerste moord liep hij naar de uitgang, schoot nog vijf mensen dood en verwondde er vier. 'Ik schoot uit paniek. Ik wist niet meer wat er aan de hand was, ik wilde alleen koste wat kost zo snel mogelijk van die plek vandaan,' zei Yilmaz.