Verlof zesvoudig moordenaar kan worden tegengehouden

cevdet-yilmaz1
cevdet-yilmaz1
DELFT - Het verlof van zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz kan worden tegengehouden. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak na vragen van de Tweede Kamer over Yilmaz' verlofregeling.
Yilmaz kreeg levenslang voor het doodschieten van zes mensen in een Delfts café in 1983. Hoewel hij levenslang heeft, wordt hij behandeld als tbs-patiënt. Daarom moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. De uiteindelijke beslissing of hij daadwerkelijk naar buiten mag, ligt echter bij Albayrak.
Als het college besluit dat hij niet met verlof kan gaan, dan moet zij die beslissing overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.

Uitzondering

Albayrak herhaalt in haar brief aan de Kamer dat ze vindt dat 'levensgestraften geen verlof verleend zou mogen worden.' Volgens haar is Yilmaz in Nederland de enige veroordeelde met levenslang die recht heeft op dit verlof. Er zijn nog wel twee andere tot levenslang veroordeelden die in een tbs-kliniek zitten, maar zij mogen niet met verlof.
Omdat de zaak-Yilmaz uniek is, voelt de staatssecretaris er niet voor zijn verlof onmogelijk te maken door middel van een spoedwet, zoals PVV-Kamerlid Raymond de Roon had gevraagd. Ze wil de bestaande procedure volgen, waarbij nu eerst het adviescollege met een aanbeveling moet komen.
Het laatste advies stamt uit september 2008. De adviseurs concludeerden toen dat Yilmaz met verlof kan gaan, maar tekenden daarbij aan dat er geen slachtofferonderzoek is gedaan. Dat onderzoek is alsnog ingesteld en wordt momenteel afgerond. Albayrak zal de verlofaanvraag dit najaar opnieuw voorleggen aan het adviescollege. Daarna neemt ze een besluit.

Opschudding

De opschudding rond het verlof van Yilmaz ontstond in augustus van dit jaar, toen bekend werd dat hij meerdere malen met verlof was geweest. Dat kon gebeuren omdat hij sinds 2001 wordt behandeld in een tbs-kliniek vanwege psychiatrische problemen. Toen is afgesproken dat Yilmaz net als gewone tbs'ers ook met verlof zou kunnen.
In 2007 werden nieuwe regels van kracht die voorschrijven dat tot levenslang veroordeelden niet met verlof mogen. Het ministerie van Justitie besloot toen dat ook Yilmaz niet meer naar buiten mocht. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming stak daar echter een stokje voor en tegen die uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.