Instellingen

Een derde van wethouders houdt niet vol

gemeentehuis-bodegrave-1812
gemeentehuis-bodegrave-1812

REGIO - Wethouders hebben geen zitvlees. Een op de drie wethouders is de afgelopen vier jaar vertrokken uit de politiek voordat de termijn erop zat, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

Zo'n zestig procent van de vervroegd vertrokken wethouders haakte af vanwege een politiek conflict. Een klein deel ging weg voor een andere baan of vanwege gezondheidsproblemen.Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stapten in onze regio 39 van de in totaal 132 wethouders tijdelijk of definitief op. Dat is net iets minder dan 30 procent. ConflictDe meesten (25) vertrokken na een politieke breuk of conflict. In Leiden bijvoorbeeld sneuvelden in 2007 op die manier zes wethouders na een vertrouwensbreuk over de RijnGouwelijn. Drie Leidse wethouders keerden wel terug en volgden zichzelf toen ook op.Maar ook een politieke promotie kan reden zijn voor een vroegtijdig vertrek: zo stapte de Haagse wethouder Klijnsma in 2008 op om aan de slag te gaan als staatssecretaris van Sociale Zaken. TotaalNederland telt in totaal 1500 wethouders. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vertrokken er bijna 490.

  • Wethouders stappen snel op

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2009/nieuwsitems/1811nws_Wethouders stappen .f4v]

  • Een derde van wethouders haakt af

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2009/1811-wethouders weg.mp3]