Instellingen

VVD de grootste partij in Zuidplas

Zuidplas
Zuidplas

ZUIDPLAS - De VVD is woensdag de grootste partij geworden bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas. De partij heeft zes zetels gehaald.

De zetels in Zuidplas worden verder als volgt verdeeld: CDA:5, PvdA:3, SGP:3, CU:3, D66:2, Gemeentebelangen Zuidplas:2, TON:2, SP:1. De opkomst in de nieuwe fusiegemeente was 49,3 procent en daarmee flink lager dan vier jaar geleden. In de drie gemeenten die per 1 januari onder Zuidplas vallen, was de opkomst toen in totaal 62 procent. Het gaat om Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen/Moerkapelle. Burgemeester Bonthuis denkt dat de lagere opkomst een gevolg is van de gemeentelijke herindeling. Uit onderzoek zou blijken dat burgers na een herindeling minder vertrouwen hebben in de plaatselijke politiek. De opkomst kan daardoor 10 procent lager zijn.VerdonkZuidplas is de eerste gemeente waar Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk meedoet. Verdonk hoorde de verkiezingsuitslag woensdagavond in het raadhuis van Nieuwerkerk aan den IJssel. De politica jubelde: 'We zijn binnen', terwijl ze arm in arm stond met de plaatselijke lijsttrekker Ferry van Wijnen. Ze was wel erg teleurgesteld over de lage opkomst.

  • De verkiezingsuitslagen van Zuidplas in beeld

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2009/nieuwsitems/1911nws_Verkiezingsuitslag.f4v]

  • Wachten op de verkiezingsuitslag met Verdonk en Opstelten

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2009/1911-wachtenopuitslagzuidplas.mp3]