Instellingen

Zwemclubs ontevreden over Ooievaarspas

gescheiden zwemme
gescheiden zwemme

DEN HAAG - Zwemclub Residentie uit Den Haag werkt niet meer mee aan een regeling, waardoor minima met een Ooievaarspas gratis sportspullen kunnen krijgen. Dat zegt een woordvoerder van de vereniging.

Ook andere zwemclubs hebben hun bedenkingen bij de regeling. Die moet arme kinderen in Den Haag stimuleren om meer te sporten. Zwemmen is tot 18 jaar gratis voor kinderen met Ooievaarspas. Nu ook de kosten voor sportkleding vergoed worden, hoeven kinderen van minima zelf niets meer mee te betalen aan de sportkosten.Volgens verschillende zwemverenigingen is er geen prikkel meer om echt naar les te komen. Sommige kinderen komen maar zelden op zwemles. Ze zitten bijvoorbeeld na vier jaar les nog steeds in het ondiepe bad. De gemeente Den Haag erkent in een reactie dit probleem en gaat op zoek naar een oplossing.FraudegevoeligDe regeling wordt uitgevoerd door Stichting Leergeld, met geld van de gemeente. Als kinderen een Ooievaarspas hebben èn een stempel van hun sportclub, krijgen ze een waardebon. Die kunnen ze inwisselen bij een sportwinkel. Het maximumbedrag is 150 euro per persoon, maar meestal gaat het om lagere bedragen.Volgens de sportclubs is het systeem fraudegevoelig. Er worden volgens sommige clubs kosten gedeclareerd, die niet gemaakt zijn. De Stichting Leergeld bestrijdt dat. Volgens een woordvoerder van de stichting is er genoeg controle op de manier van werken. Het project loopt nu anderhalf jaar en het budget voor dit jaar is 375.000 euro.Omroep West zendt woensdag een uitgebreide reactie van de Stichting Leergeld uit op radio en televisie.

  • Onvrede over regeling Ooievaarspas

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2009/nieuwsitems/2511nws_ZwembroekfraudeGOEDGOED.f4v]