Fors lagere celstraf voor 'valiumverkrachter' Johan S.

justitie-rechtspraak-rechtszaak-rechtbank-OM-openbaar-ministerie-rechter-03-1103
justitie-rechtspraak-rechtszaak-rechtbank-OM-openbaar-ministerie-rechter-03-1103
REGIO - TEYLINGEN - Het gerechtshof heeft de zogenoemde valiumverkrachter Johan Stellingwerf veroordeeld tot vijf jaar en acht maanden cel. Dat is fors lager dan wat justitie had geëist. Volgens het hof is niet bewezen dat hij zijn slachtoffers drogeerde.
Stellingwerf werd verdacht van drie verkrachtingen en een aanranding. Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie (OM) gingen ervan uit dat hij zijn slachtoffers drogeerde met valium, voordat hij zich aan hen vergreep. Het gerechtshof volgt deze aanname niet en spreekt Stellingwerf op dit punt vrij.
In een van de drie verkrachtingszaken wordt Stellingwerf vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie en de advocaat hadden dit ook bepleit. Ook wordt hij, net als door de rechtbank, vrijgesproken van zedenmisdrijven tegen een vijfde vrouw.Wat rest is een veroordeling voor twee verkrachtingen en een aanranding. Het hof veroordeelt Stellingwerf hiervoor dus tot vijf jaar cel en acht maanden. Dat is fors lager dan de tien jaar die het OM in maart 2009 eiste.

Chronologisch overzicht van de zaak

  • De zedenmisdrijven, gepleegd in het voorjaar van 2006, komen in april 2006 groot in het nieuws. Justitie verspreidt een opsporingsbericht waarin verdachte Stellingwerf met naam en toenaam wordt genoemd en waarin ook zijn foto te zien is. Het is een opsporingsmethode die in Nederland weinig wordt gebruikt.Omdat er een vermoeden bestaat dat Stellingwerf in het buitenland zit, volgt ook een internationaal arrestatiebevel.
  • E-mails tussen Stellingwerf en zijn moeder leiden twee maanden later tot zijn aanhouding in Brazilië. In september wordt hij uitgeleverd.Op 19 juli 2007 wordt Stellingwerf veroordeeld tot tien jaar cel. De rechter acht hem schuldig aan drie verkrachtingen en een aanranding, waarbij hij slachtoffers eerst verdoofde met valium. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van zestien jaar, omdat Stellingwerf in een vijfde zaak wordt vrijgesproken.
  • De rechtbank stelt dat Stellingwerf ?op grove wijze zijn seksuele lusten op zijn slachtoffers botvierde.? Hij ziet ze niet als mens, maar als object, volgens de rechters.Stellingwerf houdt vol dat hij onschuldig is. Zijn advocaat laat twee weken na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. ?Mijn cliënt vindt dat hij onschuldig veroordeeld is?, aldus de raadsman.
  • Tijdens het hoger beroep eist het OM tien jaar cel tegen Stellingwerf, dat is fors lager dan de eis bij de rechtbank. Het OM gaat mee in de vrijspraak voor de vijfde zaak en vindt tien jaar cel nu beter in verhouding met de misdrijven die door Stellingwerf zouden zijn gepleegd.
  • Volgens de advocaat van Stellingwerf heeft het OM onzorgvuldig en onprofessioneel gehandeld in de zaak. Er zouden aangiftes niet zijn onderzocht en bij het Nederlands Forensisch Instituut zou bewijsmateriaal zijn verdwenen.
  • Stellingwerf spant ondertussen een kort geding aan om vrij te worden gelaten of op zijn minst te worden overgeplaatst naar een andere tbs-kliniek. In Vught zou hij niet goed worden behandeld. Naar eigen zeggen heeft hij aan zijn gevangenschap in Brazilië een posttraumatische stressstoornis overgehouden. Verder heeft hij last van maag- en rugklachten. De eis van de verdachte wordt niet ingewilligd. Het hoger beroep tegen hem wordt ondertussen meerdere keren aangehouden.
  • Na de eis van het OM in maart 2009 gaat de zaak op 4 januari 2010 het laatste stadium in. De advocaat eist vrijspraak of niet-ontvankelijkheid van het OM. Volgens hem is het onderzoek van het OM onzorgvuldig geweest en is niet aangetoond dat sperma van Stellingwerf is aangetroffen of dat de slachtoffers zijn bedwelmd.
  • Op 18 januari wordt Stellingwerf door het gerechtshof veroordeeld tot vijf jaar en acht maanden cel. Volgens het hof is niet bewezen dat hij zijn slachtoffers heeft gedrogeerd. Ook wordt hij vrijgesproken voor een van de drie verkrachtingen. Hij gaat de cel in voor twee verkrachtingen en een aanranding.