Instellingen

College Zoetermeer bereid op te stappen

sterigenics-zoetermeer
sterigenics-zoetermeer

ZOETERMEER - Het voltallige college van burgemeester en wethouders in Zoetermeer is bereid op te stappen vanwege de kwestie rond het bedrijf Sterigenics. Dit heeft het college woensdagavond laat bekendgemaakt.

Er is in de afgelopen jaren bij de gemeente veel misgegaan met het toezicht op Sterigenics, een bedrijf dat sinds 1988 is gevestigd in Zoetermeer en medische instrumenten schoonmaakt. Onlangs bleek dat er jarenlang te veel kankerverwekkende stoffen zijn uitgestoten, met mogelijk risico's voor de volksgezondheid.Sterigenics bleek slechts veertien keer gecontroleerd in plaats van de vereiste 44 keer sinds 1988. Burgemeester Waaijer erkent tegenover Omroep West dat het college fouten die de verantwoordelijke afdeling heeft gemaakt, onvoldoende heeft opgepikt.Vertrouwen geschaadVanwege deze fouten zijn alle wethouders en de burgemeester zelf bereid te vertrekken, als de gemeenteraad daar tenminste om vraagt. 'Dit is niet de verantwoordelijkheid van één wethouder', aldus Waaijer. 'Het gaat over de kern van het functioneren van het gemeentebestuur en het vertrouwen van de burger dat daarin moet zijn. Dat is geschaad en daar voelen we ons allemaal verwantwoordelijk voor.'De gemeenteraad laat waarschijnlijk een diepgravend onderzoek doen naar wat er binnen de gemeente allemaal is misgegaan rond de verlening van vergunningen en de controles op Sterigenics. Zo'n onderzoek zal meerdere collegeperiodes in de afgelopen jaren beslaan.'Politiek trucje'Op maandag 25 januari komt de gemeenteraad bijeen om zich uit te spreken over de positie van het college. De Zoetermeerse PvdA gaat er waarschijnlijk mee akkoord dat het voltallige college zijn portefeuilles inlevert. De partij zal echter ook meteen vragen om aan te blijven tot de verkiezingen. Volgens voorzitter Rob Janssen van de grootste coalitiepartij wordt de stad anders de komende maanden onbestuurbaar.Oppositiepartij SP spreekt van een politiek trucje, waardoor alle bestuurders kunnen blijven zitten. Fractievoorzitter Daniel Westhoek van de SP eist alleen het aftreden van wethouder Frank Speel, verantwoordelijk voor Milieu en Volksgezondheid. De andere wethouders kunnen dan aanblijven. 

  • Raad beslist maandag lot College Zoetermeer

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/2101_nws_Zoetermeer.f4v]

  • College Zoetermeer bereid op te stappen

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2101 College Zoetermeer bereid op te stappen.mp3]

  • Burgemeester Waaijer licht de positie van zijn college toe

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2101-burgemeesterwaaijer.mp3]