Wethouder Zoetermeer stapt op om Sterigenics

frank-speel
frank-speel
ZOETERMEER - Wethouder Frank Speel is maandagavond opgestapt. Hij leverde zijn portefeuille in omdat er veel is misgegaan bij de controle van het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics.
De onderneming, die onder meer medische apparatuur schoonmaakt, heeft in 2006 en 2007 grotere hoeveelheden van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitgestoten dan is toegestaan. Onderzoek door een extern bureau bracht de te hoge uitstoot vorig jaar aan het licht. Het college van b & w maakte onlangs een ander onderzoek uit 2004 openbaar, waaruit bleek dat het toezicht op het bedrijf tekortschoot. Het college erkende dat de gemeenteraad hierover destijds geïnformeerd had moeten worden en legde haar lot in handen van de raad. CDA' er Speel besloot echter zelf af te treden. Volgens hem had de gemeente moeten voorkomen dat Zoetermeerders ongevraagd aan een kankerverwekkende stof werden blootgesteld . 'Dat knaagt en daar lig ik van wakker', aldus Speel. Volgens hem is het tijd voor een helder signaal en met zijn aftreden zegt hij de politieke verantwoordelijkheid voor de fouten op zich te nemen.  Lijsttrekker Dinsdagmiddag gaat de burgemeester met zijn wethouders bespreken wie welke taken van de afgetreden Speel over gaat nemen. Speel blijft wel lijsttrekker voor het CDA bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij liet weten nog steeds het volste vertrouwen in hem te hebben.
  • Wethouder Speel weg na giftige uitstoot
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2601-Raadsdebat Sterigenics Zoetermeer.mp3]