Instellingen

Mogelijk doorbraak zaak-Anneke van der Stap

ron-p-ronald-p-tweede-van-rechts-puttense-moordzaak-christel-ambrosius
ron-p-ronald-p-tweede-van-rechts-puttense-moordzaak-christel-ambrosius

RIJSWIJK - Met de aanhouding van Ron P. is er mogelijk een doorbraak in de zaak van Anneke van der Stap, de 22-jarige Rijswijkse die in juli 2005 verdween en later dood werd gevonden.

Afgelopen week werd bekend dat de recherche en het OM in september het lichaam van Van der Stap hebben laten opgraven voor nader forensisch onderzoek. Het OM meldt niet of Ron P. maandag is aangehouden naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek. Justitie geeft geen details over de aanhouding.De nu 34-jarige Ron P. leerde Anneke van der Stap kennen in het restaurant waar haar zus Marieke werkte. Zij wees al eerder in de richting van haar oud-collega, maar het lukte de politie niet eerder voldoende bewijs tegen hem te verzamelen.Nieuwe hoopDe aanhouding van Ron P. heeft haar vader nieuwe hoop gegeven. De Rijswijker is maandagochtend op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in de zaak van zijn vermoorde dochter. De vader van Van der Stap wacht al vijf jaar op een doorbraak in de zaak. 'Het gaat eindelijk de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan', zei hij.Anneke's zus is opgelucht. 'We bereiken nu eindelijk het punt waarop we het mogen afsluiten en een sterfdatum op haar graf mogen zetten.'RaadselsDe dood van Anneke van der Stap is omgeven met raadsels. Op 11 juli 2005 vertrok ze bij een vriend in Enschede, op 22 juli werd haar lichaam gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. Over de tussenliggende periode is weinig bekend. Zo weet men niet hoe ze vanaf station Den Haag Centraal naar Rijswijk is gegaan. De plek waar een voorbijganger haar lichaam elf dagen na haar verdwijning vond, ligt niet op de route naar haar ouderlijk huis.Voor zover bekend is de precieze doodsoorzaak nooit achterhaald, of het moet gelukt zijn tijdens het nieuwe forensisch onderzoek. De politie heeft de afgelopen jaren meerdere verdachten in het vizier gehad, maar heeft deze steeds weer moeten laten gaan wegens gebrek aan aanknopingspunten. Veroordeeld in Puttense moordzaakDe nieuwe verdachte werd in oktober vorig jaar door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994. Inmiddels loopt zijn rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.P. is nu dus opnieuw aangehouden in zijn cel in de gevangenis in Nieuwegein. Hij wordt de komende tijd verhoord. Volgens een strafrechtadvocate kan hij levenslang krijgen als de rechter hem ook schuldig acht aan de moord op Van der Stap.

  • Vader en zus zijn opgelucht

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/0802-verdachte-anneke-van-der-stap.f4v]

  • Vader en zus reageren op aanhouding

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/0802-vader-anneke.mp3]

  • Mogelijk doorbraak in moordzaak

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/0802-verdachte-moord-anneke.mp3]