Instellingen

Krakersbolwerk Leidse Koppenhinksteeg ontruimd

Ontruiming kraakpand Koppenhinksteeg Leiden 1
Ontruiming kraakpand Koppenhinksteeg Leiden 1

LEIDEN - De mobiele eenheid (ME) heeft vrijdag het krakersbolwerk aan de Koppenhinksteeg in Leiden ontruimd. De ontruiming van de vrijplaats verliep vrij rustig; zes mensen die in het pand waren, werden aangehouden.

De omgeving van het pand werd rond acht uur afgezet vanwege de ontruiming. Naast veel politie was ook de brandweer aanwezig. De krakers die naar het pand waren gekomen, reageerden boos en verdrietig. Ze verzetten zich echter niet tegen de ontruiming. Wel protesteerden sympathisanten buiten tegen de ontruiming.Sinds de jaren zestig verbleven er al krakers in de oude steendrukkerij in het centrum van Leiden. Jarenlang probeerde de gemeente Leiden hen weg te krijgen uit het pand, waar onder meer een weggeefwinkel en een café in gevestigd zijn.LegaliseringVijf jaar geleden stemde de Leidse gemeenteraad in met legalisering van de Vrijplaats Koppenhinksteeg. In 2008 stelde de gemeente echter dat legaliseren financieel niet haalbaar was, waarna ze besloot de panden te verkopen.Begin januari dit jaar oordeelde de Haagse rechtbank al dat de krakers het gebouw moesten verlaten. Hierop spanden zij een kort geding aan, maar het gerechtshof bekrachtigde vorige week het vonnis van de rechtbank. Vanaf dat moment had de gemeente Leiden al definitief tot ontruiming mogen overgaan.AppartementenEen architect heeft het complex al enige tijd terug gekocht van de gemeente, voor een bedrag flink onder de eigenlijke waarde. Als het gebouw eenmaal leeg is opgeleverd, kan op korte termijn de ontwikkeling van appartementen beginnen. De plannen hiervoor werden deze week gepresenteerd.De Leidse politieke partijen reageren wisselend op de ontruiming van de Vrijplaats Koppenhinksteeg. De Leidse fractie van het CDA is blij met de vreedzame ontruiming en kijkt uit naar de herontwikkeling van het pand.Nieuw draagvlakSP-raadslid Louk Rademaker is verontwaardigd dat de ontruiming nu al heeft plaatsgevonden. Hij hoopte dat er na de verkiezingen wél draagvlak zou zijn voor het behoud van de Vrijplaats. Rademaker ergerde zich aan de VVD, die in zijn ogen triomfantelijk stond toe te kijken bij de ontruiming.Sympathisanten van de vrijplaats zijn vrijdagmiddag met circa vijftig mensen nog naar het Leidse stadhuis gegaan om daar te protesteren. Deze 'bezetting' kwam ten einde toen het stadhuis laat in de middag dicht ging.

  • Krakersbolwerk Leidse Koppenhinksteeg ontruimd

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/2602_nws_Koppelhinksteeg ontruiming.f4v]

  • Een gesprek met de voorzitter van de wijkvereniging

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2602-koppenhinksteeg2.mp3]

  • De ontruiming van de vrijplaats is zojuist begonnen...

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2602-koppenhinksteeg1.mp3]