Instellingen

'Woekerwinst op Haagse stadsverwarming'

gasfabriek-energie-den-haag
gasfabriek-energie-den-haag

DEN HAAG - Energieleverancier Eneco behaalt woekerwinsten op de Haagse stadsverwarming. Dat zegt Louis Kanneworff van het Haagse adviesburo Edo Advies.

Kanneworff die onderzoek deed naar de Haagse energiemarkt, stelt dat Eneco in de jaren 2001 en 2002 rendementen van 50 tot en met 70 procent behaalde. Het onderzoek van Kanneworff is gebaseerd op bevindingen van de Algemene Rekenkamer die al in 2005 sprak van een anoniem gebleven stadsverwarmingproject waarop enorme winsten werden gemaakt. Kanneworff kwam tot de conclusie dat het moet gaan om het Haagse warmtenet, maar Eneco ontkent dat. OnderzoekDe gemeente Den Haag heeft inmiddels besloten onderzoek te gaan doen naar de bevindingen van Kanneworff.RECTIFICATIE EDO ADVIES, maandag 26 juli 2010Op 24 maart zijn er onjuiste uitlatingen in de media verschenen van het Haagse adviesbureau Edo Advies ten aanzien van rendementen van Eneco op het Haagse Stadsverwarmingsnet ("woekerwinsten" genoemd) in de periode 2001-2003. Edo Advies baseerde zich op onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2005, waarin geanonimiseerd de rendementen van een zestal warmtenetten over de periode 2001-2002 zijn beschreven, waarvan 1 net (net "F") hoge resultaten, uitgedrukt als winst gedeeld door omzet, laat zien. Edo Advies vermeldde ten onrechte dat dit het Haagse Stadsverwarmingsnet zou betreffen. Het Haagse Stadsverwarmingsnet maakte geen deel uit van het rapport van de Rekenkamer. De conclusie dat deze rendementen het Haagse Stadsverwarmingsnet zouden betreffen is dan ook onjuist. Edo Advies komt hiermee terug op haar eerdere uitspraken op dit punt.

  • Woekerwinst op Haagse stadsverwarming

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/2403-woekerwinst-energie-den-haag.f4v]