Afval Koninginnenach blijft liggen

Koninginnenach06
Koninginnenach06
DEN HAAG - De straatvegers in Den Haag mogen tijdens Koninginnenach en Koninginnedag staken. Dat heeft de rechter dinsdagmiddag bepaald in een kort geding van de gemeente tegen de straatvegers.
Waarom de staking door mag gaan is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van de rechtbank volgt de motivatie van de rechter pas over enkele dagen.De gemeente Den Haag noemt de uitspraak 'teleurstellend' en wil zo snel mogelijk met hulpdiensten rond de tafel om 'onveilige situaties te voorkomen'. 'Het is nu belangrijk dat partijen op een hoger niveau met elkaar rond de tafel gaan om tot een cao te komen', aldus een zegsvrouw.CalamiteitenDe gemeente spande het kort geding tegen Abvakabo, FNV en CNV Publieke Zaak aan, omdat een staking op donderdag er vrijdag zou zorgen voor grote maatschappelijke ontwrichting. Zo zouden de veiligheid en de volksgezondheid in gevaar komen door de grote hoeveelheid rommel die na de grote evenementen in de stad achterblijft. Maar volgens de vakbonden worden de problemen erg overdreven.Den Haag wil woensdag nog met de vakbonden overleggen over het omgaan met calamiteiten. De gemeente denkt aan het formeren van speciale calamiteitenteams. Drie vieze stedenDoor de uitspraak van de rechter ziet het er naar uit dat tijdens Koninginnedag in drie grote steden de rommel niet wordt opgeruimd. Ook in Amsterdam en Utrecht hebben de bonden werkonderbrekingen georganiseerd. De gemeente Amsterdam zag dinsdag af van een gang naar de rechter na overleg met de bonden. Die kortten hun aanvankelijke staking van een week in tot een dag. De gemeente Utrecht legde zich ook na overleg met de bonden neer bij de staking. Aan het eind van Koninginnedag, in de nacht van vrijdag op zaterdag, gaan de medewerkers van de veegdienst daar weer aan de slag.
  • Straatvegers gaan toch niet opruimen na Koninginnenach
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/2804_nws_Staking straatvegers.f4v]
  • 'De stad wordt vies'
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/2804-staking-gaat-door.mp3]