Instellingen

Vier jaar cel voor mensenhandelaar

justitie-rechtspraak-rechtszaak-rechtbank-OM-openbaar-ministerie-rechter-03-1103
justitie-rechtspraak-rechtszaak-rechtbank-OM-openbaar-ministerie-rechter-03-1103

DEN HAAG - De hoofdverdachte in een mensenhandelzaak is tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel, mensenhandel en het uitbuiten van illegalen. De straf is opmerkelijk, want het is een jaar meer dan het OM had geëist.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de hoofdverdachte een paar weken geleden drie jaar cel, maar de rechter vond die eis te mild. De rechtbank sprak in haar vonnis van moderne slavernij en schaamteloze uitbuiting. Drie andere verdachten in de zaak hebben juist een lagere straf gekregen dan door het OM was geeist, overwegend omdat de rechtbank hun rol iets kleiner inschatte dan het OM had gedaan. De vrouw van de hoofdverdachte is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Een handlanger kreeg twaalf maanden en zijn vrouw in Indonesië tien, waarvan vier voorwaardelijk. Zij heeft haar straf al uitgezeten.Aan het werkSlachtoffers van het viertal werden uit Indonesië naar Nederland gehaald om in Den Haag, Gouda en Rotterdam onder mensonterende omstandigheden aan het werk te worden gezet. De slachtoffers moesten vaak zonder daglicht bananenchips, rijstkoekjes en sambal maken voor toko's. Ze werkten tien tot vijftien uur per dag, meestal staand en zonder pauzes.De zwaar onderbetaalde illegale Indonesiërs werden in Den Haag te krap gehuisvest, vlak naast onhygiënische en gloeiendhete keukens. In de slaap- en werkruimtes wemelde het van het ongedierte. Het grootste deel van hun maandgeld waren de slachtoffer kwijt aan de huur van hun vieze matras. In hun thuisland hadden ze vaak grote schulden gemaakt voor de illegale oversteek.De rechtbank hield de hoofdverdachte ook verantwoordelijk voor het grote brandgevaar dat de illegale huisvesting met zich meebracht.Tips van omwonendenTips van omwonenden rond het Hobbemaplein in Den Haag brachten de zaak aan het rollen. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) trof in die omgeving en bij andere huiszoekingen in Rotterdam en Gouda in totaal achtendertig illegalen aan. Maar volgens het OM gaat het om mogelijk meer dan tweehonderd slachtoffers in de paar jaar dat de groep actief was.De strafzaken tegen twee andere medeverdachten is opgeschort voor getuigenverhoor.

  • Uitspraak van de rechter

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/uitspraakmensenhandel.f4v]

  • Beelden uit het huis

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/1204_nws_ML Eis mensenhandelzaak.f4v]