Spinozapremie voor Leidse onderzoekers

0701-universiteit-leiden-academiegebouw
0701-universiteit-leiden-academiegebouw
LEIDEN - Drie onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben een Spinozapremie gewonnen. Die prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding op wetenschappelijk gebied.
Leidse wetenschappers reageren opgetogen op de toekenning van de prestigieuze Spinozaprijs. Drie van de vier premies van 2,5 miljoen euro gaan naar de Leidse universiteit. De vierde ging naar een chemicus van de Universiteit Utrecht. De winnaars krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro dat zij mogen besteden aan onderzoek naar keuze. 'Fantastisch bedrag'Hoogleraar psychologie Naomi Ellemers, een van de winnaars, zegt 'eindelijk de kans te krijgen iets echt vernieuwends te doen'. Astronoom Marijn Franx wil van het geld een expositie over de mens in de kosmos houden. Hoogleraar Griekse taal- en letterkunde Ineke Sluiter gaat nog over de besteding nadenken, maar spreekt van een 'fantastisch bedrag'. De Leidse universiteit heeft vanochtend tienduizend gebakjes uitgedeeld.
  • Leidse onderzoekers blij met 2,5 miljoen
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/0607 3 leidse spinozawinnaars - lw_ dank je wel.mp3]