'Kettingrukkers' actief in Den Haag

ketting
ketting
DEN HAAG - De politie Haaglanden heeft de jacht geopend op 'kettingrukkers'. Sinds januari heeft Den Haag in toenemende mate te maken met dieven die het hebben voorzien op halssieraden. Het nieuwe Eksterteam moet die trend de kop indrukken.
De kettingrukkers hebben de gewoonte om achter iemand te gaan staan en het slachtoffer een duwtje te geven om vervolgens de ketting los te rukken. De politie zag vooral sinds begin april een toename in het aantal afgerukte kettingen. 'Het wordt mooier weer en dan gaan de sjaals en dassen af, waardoor sieraden zichtbaar worden,' aldus de woordvoerster.'De overvallers zoeken hun slachtoffers uit. Het is eigenlijk vrij gemakkelijk: de een geeft een duwtje, de ander grijpt de ketting en ze rennen weg.' De politie vermoedt dat er zeker twee bendes met jonge daders actief zijn. Maar omdat ze snel handelen is een signalement vaak moeilijk te geven.Hoge goudprijsVolgens de politie worden in Den Haag bijna dagelijks sieraden geroofd en draait ruim de helft van alle straatroven om juwelen. De hoge goudprijs zou een rol spelen bij de toename van dit soort overvallen, die vooral plaatsvinden in de wijk Transvaal. De opbrengst van een ketting varieert van tachtig tot wel enkele duizenden euro's.Het Eksterteam is inmiddels een maand actief. In die tijd zijn vijf verdachten gearresteerd. Volgens de politie zijn er bij de overvallen nog geen gewonden gevallen.
  • Politieteam op jacht naar 'kettingrukkers'
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/0906_nws_ML Politieteam Kettingrukkers.f4v]
  • Politie: 'Uw ketting afdoen gaat te ver'
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/0906-kettingrukkers.mp3]