Instellingen

Van Aartsen: Extra maatregelen Jonckbloetplein tijdens WK-finale

Jonckbloetplein
Jonckbloetplein

DEN HAAG - Burgemeester Van Aartsen baalt van de onlusten op het Jonckbloetplein in het Haagse Laakkwartier. Dat zei hij woensdag op Radio West. Zeker achttien mensen werden dinsdagavond aangehouden na afloop van de wedstrijd Nederland - Uruguay.

Feestvierders gooiden voorwerpen naar de politie, er werd vuilnis in brand gestoken en er werd vuurwerk naar de paarden gegooid. Volgens Van Aartsen is het de eerste keer dat de Mobiele Eenheid (ME) ook in actie moest komen na een wedstrijd, wel was het een lastig optreden.

Er werden 'slechts' achttien mensen aanghouden, omdat de ME te maken kreeg met iemand die onwel werd op het Jonckbloetplein, en ambulancebroeders de ruimte moesten hebben om hulp te verlenen. Zondag zal er niet terughoudend worden opgetreden, en waarschijnlijk worden dan meer mensen gearresteerd.

'Extra maateregelen'

Van Aartsen benadrukt dat er in de rest van de stad geen incidenten hebben plaatsgevonden. 'Het is de hele avond één groot feest geweest op Het Plein, maar helaas zijn er toch een aantal mensen die de boel persé willen verstieren'

Aanstaande zondag tijdens de finale van het WK Voetbal, worden er extra maatregelen getroffen tegen de relschoppers, maar Van Aartsen wil niet zeggen wat voor maatregelen dit zijn. Preventief arresteren heeft volgens de burgemeester niet veel zin: 'Het is niet één duidelijke groep die voor de problemen zorgt, het zijn elke keer verschillende mensen uit uiteenlopende wijken.'

Bewoners Laakkwartier

De inwoners van het Haagse Laakkwartier balen dat hun wijk tijdens het WK voetbal zo negatief in het nieuws komt door de rellen, die na elke Oranjewedstrijd uitbreken. Dat stelt Leo Olffers, voorzitter van de Stichting Wijkberaad Laak Centraal.

Ontruiming

Tijdens vorige wedstrijden van Oranje verrichtte de politie ook al een aantal arrestaties. Dinsdag werd het plein voor het eerst ontruimd. De politie had de aanwezigen op het Jonckbloetplein rond 23.15 uur met een megafoon gewaarschuwd weg te gaan van het plein. Toen dit niet gebeurde, nam de ME bezit van het plein.

De relschoppers verplaatsten zich daarop naar de Antheunisstraat en de Haverschmidstraat en bleven de ME uitdagen. Tegen 1.00 uur stond een vijandige massa nog lijnrecht tegenover een politiemacht in de twee straten, meldden waarnemers ter plaatse.

Voor verkeer afgesloten

Eerder besloot de politie al de toegangswegen tot het Jonckbloetplein voor alle verkeer af te sluiten. Op het plein waren in korte tijd vele honderden fans samengekomen om de winst van Oranje op Uruguay te vieren.

De onlusten in het Laakkwartier vormden overigens de uitzondering op de rest van de Hofstad, waar de enige onrust veroorzaakt werd door toeterende auto's en vuvuzela's. Meteen na de wedstrijd tegen Uruguay, die met 3-2 door Nederland werd gewonnen, stroomden pleinen en straten vol. Zo barste op de Grote Markt het feest los. Ook in de rest van de regio werd de overwinning uitbundig gevierd.

  • Van Aartsen wil herhaling van rellen hoe dan ook voorkomen

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/0707_nws_Voetbalwet en Jonckbloetplein GOED.f4v]

  • Beelden van de ontruiming van het Jonckbloetplein

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/0707_onws_Jonckbloetplein_ECHTE DEF.f4v]

  • Reactie Van Aartsen op Radio West (12.15 uur)

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/070710 Reactie Van Aartsen Jonckbloetplein.mp3]

  • Bewoner: 'Ze komen vanuit alle kanten van Den Haag hierheen om onrust te veroorzaken'

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/070710 Jonckbloetplein.mp3]