Instellingen

Bewoners uit asbestgebied zijn huis kwijt

pad-met-asbest-asbestpad-1301
pad-met-asbest-asbestpad-1301

MIDDEN-DELFLAND -  De bewoners van de appartementen bij het gebied De Stal in Schipluiden zijn hun huis en hun persoonlijke spullen kwijt door de asbestvervuiling aldaar.

Het gaat zeer lang duren voordat de woningen en de bezittingen asbestvrij zijn gemaakt. Hoe lang het schoonmaken gaat duren, is niet te zeggen. Bij veel van de spullen is het niet eens mogelijk de asbest te verwijderen. Dit werd woensdagavond duidelijk op een persconferentie van de gemeente Midden-Delfland.

Bij illegale sloopwerkzaamheden bij een paardenstal naast de woningen kwam eind juni asbest vrij. In het hele gebied zijn asbestresten te vinden. De gemeente heeft meteen een noodverordening afgekondigd en het hele gebied hermetisch afgesloten.

Hotel en tentjes

De bewoners mogen hun huizen niet meer in. Velen slapen in een hotel: sommige buurtbewoners slapen in een tentje bij het terrein. De gemeente wil meedenken over vervangende woonruimte voor de bewoners. Ze komen in aanmerking om versneld een huis te krijgen toegewezen.

Volgens de gemeente zijn de verhuurder en de sloper van de stal verantwoordelijk voor de kosten die al zijn gemaakt, onder meer voor een onderzoek. Ondertussen heeft de gemeente al zo'n 200.000 euro besteed aan het inventariseren van de hoeveelheid vrijgekomen asbest.

Juridische strijd

Ook de bewoners proberen hun onkosten te verhalen. Het gaat in ieder geval nog enige tijd duren voordat zij geld krijgen, want eerst moet er juridisch worden uitgevochten wie voor welke kosten verantwoordelijk is.

  • Bewoners moeten waarschijnlijk ander huis zoeken

[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/0807_onws_asbest schipluiden.f4v]

  • 'Ik ben woedend op de sloper'

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/Copy of 070810_Bijeenkomst asbest Schipluiden - denk ik.mp3]