Instellingen

Toch verlof voor moordenaar 't Koetsiertje

koetsiertje
koetsiertje

DELFT - De man die in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje meerdere mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld mag toch met verlof. De beroepscommissie uit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Cevdet Y. schoot in café Het Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. De man bleek de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof te zijn geweest.

Intrekking verlof

In november vorig jaar trok toenmalig staatssecretaris van justitie Nebahat Albayrak de machtiging voor begeleid verlof in, omdat de zaak nog steeds gevoelig ligt bij nabestaanden. Volgens de RSJ kan zo'n machtiging alleen worden ingetrokken als er feiten of omstandigheden bekend worden, waardoor de machtiging niet of niet in deze vorm zou zijn verstrekt.

Volgens de beroepscommissie had de minister bij het afgeven van de verlofvergunning ook hier van op de hoogte kunnen en moeten zijn, daarom is het verlofverbod van Albayrak nietig verklaard.

  • 'Iedereen die in de TBS komt, mag op een gegeven moment met verlof'

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/071210_17.20 Vork OPGENOMEN moordenaar koetsiertje mag toch met verlof.mp3]