Eurlings: HSL maakt minder herrie

hsl-hogesnelheidslijn-1108
hsl-hogesnelheidslijn-1108
KAAG EN BRAASSEM - De Hogesnelheidstrein maakt minder herrie. Dat schrijft demissionair minister Eurlings in een brief aan de Tweede Kamer.
De geluidsvermindering komt doordat de rails en de wielen van de snelle treinen zijn geslepen. Ook zijn de remblokken aangepast. Hein Schildt, van Stichting Geen Gehoor, is te spreken over de genomen maatregelen.Wel krijgt hij de laatste tijd nieuwe klachten binnen van omwoners uit Kaag & Braassem. Het geluid van de HSL zou volgens hen geleidelijk aan weer toenemen. Schildt vermoedt dat de rails en de wielen binnen een paar maanden opnieuw moeten worden geslepen. ?Ik ben benieuwd naar het slijpprogramma van Eurlings?, zegt Schildt. De bedoeling is dat er in 2011 drie keer zoveel snelle treinen komen te rijden als nu. De zogenaamde Fyra-treinen, die nu samen met de Thalys rijden, worden dan vervangen door nieuwe modellen. Deze zouden aanzienlijk sneller rijden dan de Fyra.
  • Hein Schildt over HSL
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/072710 HSL haalt voorlopig geluidsnorm.mp3]