Celstraf geëist tegen glurende pizzabakker

0301-paleis-van-justitie
0301-paleis-van-justitie
LEIDEN - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft tien maanden celstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de 52-jarige eigenaar van het Italiaanse restaurant Sorrento in Leiden.
De man wordt ervan verdacht dat hij stiekem video-opnames maakte in het damestoilet van zijn zaak. Het OM spreekt van het plegen van ontuchtige handelingen, omdat de vrouwen niet wisten dat ze werden gefilmd. In 2008 ontdekte een vrouwelijke bezoeker van zijn restaurant een camera in de plafondlamp van het damestoilet. Samen met twee vriendinnen meldde zij de vondst bij de politie, die de man hierop aanhield.JarenlangHet is niet duidelijk hoeveel vrouwen de pizzeriahouder heeft gefilmd, maar het OM denkt dat het er veel zijn, aangezien hij een verborgen camera in werking had van 1 juni 2005 tot 18 oktober 2008. De dames zijn niet herkenbaar in beeld geweest en de opnames hadden geen tijdsaanduiding, aldus het OM. Op de etage boven het toilet werden 96 videobanden met opnames aangetroffen. De officier van justitie deed de verklaring van de restauranthouder dat hij de opnames maakte om zijn personeel te controleren op diefstal en drugsgebruik, af als ongeloofwaardig. PrivacyDe aanklager benadrukte dat de man drie jaar lang inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de vrouwen en dat hij de banden bewaarde en bekeek: 'Hoe vervelend en naar moet het zijn voor alle dames die dit restaurant bezocht hebben en deze zaak in het nieuws zien en beseffen dat zij ook wellicht gefilmd zijn. Dat kan niet anders zijn dat een vernederende ervaring en belevenis.'  Mede omdat de man vindt dat hij niks fout heeft gedaan, vindt het OM een werkstraf niet genoeg.De verdediging van de restauranteigenaar pleit ervoor dat de man een taakstraf krijgt. In het geval van een celstraf, zou zijn restaurant hoogstwaarschijnlijk failliet gaan, aldus de advocaat. Hij vindt dat wat er ten laste is gelegd, is zwaarder dan wat er feitelijk is gebeurd. GenantDe raadsman spreekt van een genante zaak, maar vraagt zich af of de beelden zo ernstig zijn dat er sprake is van ontuchtige handelingen. Zijn cliënt houdt vol dat hij de camera alleen heeft opgehangen om zijn personeel te controleren. De uitspraak is 12 augustus.
  • OM: Restauranthouder pleegde ontuchtige handelingen
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/072910 Rechtszaak glurende pizza-eigenaar.mp3]