Instellingen

Vijfde expeditie naar de dodo

dodo-expeditieteam-1011
dodo-expeditieteam-1011

LEIDEN - Nederlandse onderzoekers van onder meer het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis in Leiden reizen donderdag voor het vijfde achtereenvolgende jaar naar Mauritius voor een zogenoemde dodo-expeditie.

Dit jaar willen de onderzoekers, afkomstig van diverse instellingen, bestuderen waarom vierduizend jaar geleden een half miljoen dieren, waaronder dodo's, in een periode van tientallen jaren massaal stierven op het vulkanische eiland. De restanten van de beesten zijn gevonden in een massagraf ter grootte van vier voetbalvelden.De wetenschappers denken dat de sterfte werd veroorzaakt door extreme droogte die decennialang aanhield. Ze hopen te leren hoe de schade van plotselinge klimaatverandering kan worden beperkt. Die kennis zou ook in de huidige tijd van klimaatverandering van pas kunnen komen.MassagrafDe onderzoekers vonden de afgelopen jaren een massagraf met daarin onder meer dodobotten. Daarna vonden ze delen van dodoskeletten; het jaar daarna gevolgd door nagels, teen- en vleugelbotjes. De deelnemers aan de expeditie gaan ook dit jaar weer op zoek naar nog meer kennis over het leefgebied van de dodo.De mysterieuze loopvogel dodo kwam alleen voor op Mauritius en stierf rond 1693 uit. Het beest zou ongeveer twintig kilo zwaar zijn geweest en ongeveer een meter hoog. Volgens kenners had het dier een enorme snavel.

  • 'Er is altijd wat te doen op Mauritius'

[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2010/Copy of 08052010 FLARD Dodo - te doen daar.mp3]