Bouw M-gebouw definitief afgeblazen

m-gebouw-rem-koolhaas-malieveld-nacht
m-gebouw-rem-koolhaas-malieveld-nacht
DEN HAAG - De bouw van het M-gebouw bij Den Haag CS gaat definitief niet door. Er is teveel onzekerheid over de kosten en financiering van het gebouw. Dat heeft de wethouder Marnix Norder vrijdag laten weten.
De bouw had op 1 juli moeten beginnen, maar omdat de onderhandelingen tussen de gemeente en de projectontwikkelaar nog niet waren afgerond, werd die datum niet gehaald. De gemeente liep hierdoor een rijkssubsidie van 1,3 miljoen euro mis. De geraamde kosten voor het gebouw bedragen 300 miljoen euro. Het 93 meter hoge gebouw was naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas. In het gebouw hadden 179 woningen en 43.000 vierkante meter aan kantoren moeten komen. Op de begane grond waren winkels gepland. Onder het gebouw was een stalling gepland met plaats voor zeker zesduizend fietsen. ZondeWethouder Norder noemde het afblazen van het gebouw ontzettend zonde en doodjammer. De kosten van het gebouw zouden al hoog uitvallen door de constructie ervan. De vorm zou het allemaal al extra duur hebben gemaakt. Ook zou het op 'pootjes' hebben gestaan, waardoor veel ruimte eigenlijk niet te verhuren zou zijn geweest.?De moeilijkheid van het gebouw is tegelijk de schoonheid ervan?, aldus Norder. Norder hoopt in de toekomst, als de markt beter is, op dezelfde plek opnieuw te beginnen. Het is volgens hem immers een toplocatie, vlakbij openbaar vervoer, rijkswegen, binnenstad en regeringscentrum.
  • M-gebouw definitief van de baan
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/2008_nws_Instart M-gebouw.f4v]