Grotere scheiding tussen arm en rijk in Den Haag

krachtwijken-schilderswijk-schoonmakers-schoonmaken-straatafval
krachtwijken-schilderswijk-schoonmakers-schoonmaken-straatafval
DEN HAAG - De scheiding tussen arme en rijke inwoners in Den Haag is de afgelopen jaren toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Het bureau onderzocht in zes grote Nederlandse steden, waaronder Den Haag, wie tussen 1999 en 2005 verhuisden vanwege de bouw van nieuwe woningen. Den Haag bouwt vooral nieuwe huizen aan de rand van de stad in de wijken Ypenburg en Leidschenveen. Daar trekken meestal mensen naar toe met een midden- of hoger inkomen.Armere inwoners blijven daardoor achter in de oude stadswijken. Hierdoor wordt de kloof tussen arme en rijke inwoners in Den Haag groter.Huurwoningen verbouwdIn steden waar sociale huurwoningen werden verbouwd tot koopwoningen, gingen arm en rijk juist meer door elkaar heen wonen. In wijken met veel  sociale huurwoningen wonen doorgaans mensen met lagere inkomens. Door de bouw van koopwoningen trekken daar ook hogere inkomens naartoe.Den Haag bouwde nieuwe koopwoningen vooral aan de rand van de stad en niet in het centrum.OneensWethouder Norder van Den Haag ontkent dat de kloof tussen arm en rijk is vergroot door de bouw van de vinexwijken. Volgens hem heeft dit er juist voor gezorgd dat mensen met een hoger inkomen in de stad bleven en niet naar andere plaatsen zoals Zoetermeer vertrokken. Bovendien zou Den Haag de laatste jaren ook in de vinexwijken goedkopere woningen bouwen en in het stadscentrum duurdere huizen waardoor de wijken gemengd worden.
  • Grotere scheiding tussen arm en rijk in Den Haag
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2010/nieuwsitems/3108_nws_Segregatie in Den Haag_ARCH.f4v]