Instellingen

Waxinelichthoudergooier moet psychisch worden onderzocht

flickr-nico1959-gouden-koets-prinsjesdag-2008-koningin-beatrix
flickr-nico1959-gouden-koets-prinsjesdag-2008-koningin-beatrix
DEN HAAG - De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, moet verder psychisch onderzocht worden.
De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag beslist dat Erwin L. moet worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Pas daarna kan de rechtbank een weloverwogen besluit nemen over de eventuele schuld van de 30-jarige man en over zijn toerekeningsvatbaarheid. Erwin L. gooide de kaarshouder in september naar het rijtuig waarmee koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima de traditionele rijtoer door de hofstad maakten. De verdachte heeft gezegd dat hij dat deed omdat hij vindt dat Beatrix niet rechtmatig op de troon zit. Vervroegde uitspraak De rechtbank in Den Haag deed vrijdagmiddag vervroegd uitspraak in de zaak tegen de waxinelichthoudergooier. Dat meldde de rechtbank donderdag. Eerder was gemeld dat de rechtbank over twee weken uitspraak zou doen. Een woordvoerster kon niet melden wat de reden is van het vervroegen van het vonnis. Media aangeklaagd Donderdag werd bekend dat Edwin L. de media aanklaagt. Bij de Raad voor de Journalistiek zijn vijf brieven binnengekomen waarin de man klaagt over meer dan veertig media. De klager maakt bezwaar tegen uitingen van politie en justitie in media als het AD, de Telegraaf, Volkskrant, Vara en het RTL Nieuws. Volgens de secretaris van de Raad voor de Journalistiek worden de klachten niet behandeld, omdat 'uitingen van politie en justitie geen betrekking hebben op journalistieke gedragingen' .
  • Uitspraak waxinelichtjesgooier
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/nieuwsitems/1803_nws_Uitspraak Waxinelichtjesgooier.f4v]