Instellingen

Cel- en werkstraffen voor Goudse jongeren

Gouda tuig tijdens sneeuw
Gouda tuig tijdens sneeuw
GOUDA - Negen Goudse jongens en meisjes zijn donderdag door de kinderrechter veroordeeld tot cel- en werkstraffen. Ze krijgen de straffen voor het slaan en schoppen van zes meisjes. Een filmpje hiervan verscheen op internet.
De daders zijn acht jongens en één meisje, allen van Marokkaanse afkomst en tussen de 13 en 14 jaar. 'Jullie krijgen allemaal straf', zei de rechter. 'De slachtoffers hebben het als angstaanjagend en intimiderend ervaren.' Een van de meisjes werd ook onzedelijk betast. Haar rokje werd opgetild, haar onderbroek naar beneden getrokken en haar billen aangeraakt.
De 14-jarige jongen die door de rechtbank als gangmaker wordt gezien, kreeg als enige jeugddetentie. Hij moet vijf weken zitten, waarvan twee voorwaardelijk. Hij was al eerder veroordeeld voor andere strafbare feiten, net als een jongen van dertien jaar. Die is uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld van jeugdbescherming.
Zeven verdachten kregen werkstraffen tot 120 uur. 'Waarvan 40 uur voorwaardelijk, om te voorkomen dat jullie vaker dit soort ongein gaan uithalen', zei de rechtbankvoorzitter. 'De meesten van jullie waren hier voor de eerste keer, laat het ook de laatste keer zijn.'

Filmpje

Van een van de belagingen is met een mobiele telefoon een filmpje gemaakt dat op internet werd gezet. Daarop is te zien hoe een meisje met sneeuwballen werd bekogeld. Toen ze met haar fiets onderuit ging, werd die haar afhandig gemaakt en werd het meisje geschopt en geslagen. Volgens de rechtbank leidde het filmpje in het hele land tot commotie en verontwaardiging.
De zitting vond plaats achter gesloten deuren, omdat de kinderen nog minderjarig zijn.