Instellingen

Movies That Matter verruimt blik op de wereld (weblog)

movies-that-matter-festival-2011
movies-that-matter-festival-2011
REGIO - Ligt het aan mij of hebben wij Nederlanders in 2011 ons blikveld verruimd en staan we weer open voor ontwikkelingen in de rest van de wereld? Natuurlijk, alle media staan uitgebreid stil bij de jodenjacht van Lex Immers en de bonus van ING-topman Jan Hommen - misschien wel te uitgebreid. Maar de meeste aandacht gaat dit jaar toch uit naar het buitenland.Door redacteur Rob Vlastuin
Niet verwonderlijk gezien de rampspoed van de afgelopen maanden, zoals bijvoorbeeld de aardbeving, tsunami en kernramp in Japan, de revoluties in Tunesië en Egypte, de opstand in Bahrein, Jemen en Syrië en het militair ingrijpen in Libië. Het zijn spannende, verwarrende en onzekere tijden. En zonder de problemen in ons kikkerlandje te bagatelliseren, ze zijn toch van een geheel andere orde.
Het Movies That Matter Festival 2011 in Den Haag, dat donderdag 24 maart van start gaat, onderschrijft dat nog eens. Op initiatief van Amnesty International staan het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui een week lang in het teken van de mensenrechten. Bezoekers worden de ogen geopend voor omstandigheden en landen waarin deze rechten en de menselijke waardigheid helaas niet zo vanzelfsprekend zijn.

Aanwinst

Sinds de verhuizing twee jaar geleden van Amsterdam naar de Hofstad is het Movies That Matter Festival uitgegroeid tot een volwaardig evenement. In 2008 bedroeg het aantal bezoekers 8.000. Afgelopen jaar was dat met 14.500 bijna verdubbeld. Het programma dit jaar is daarom uitgebreid naar 70 speelfilms en documentaires. Daarnaast zijn er tientallen inleidingen, interviews, talkshows en debatten. Speciale gast is onder meer Bianca Jagger - inderdaad, de ex, die ooit zei dat haar huwelijk strandde op de dag dat ze met Mick Jagger trouwde en zich daarna ontplooide als mensenrechtenactiviste. Ook komen de Pakistaanse mensenrechtenadvocate Hina Jilani en de hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag, Louis Moreno-Ocampo.
De gemeente Den Haag profileert zich graag als internationale stad van vrede en recht. Soms iets te graag, met als gevolg dat het als argument te pas en te onpas er bij wordt gesleept. Maar toegegeven, de keuze om het filmfestival te verplaatsen van Amsterdam naar Den Haag lag wel heel erg voor de hand. Bovendien is het een aanwinst voor zowel de stad als de discussie over mensenrechten. Film is namelijk een uitstekend middel ('wapen' zoals de organisatie het zelf noemt) om mensenrechten een stem en een gezicht te geven. Het maakt je bewust en stemt tot nadenken.
Zo kijk ik uit naar de indrukwekkende verhalen en de bijzondere cinema uit alle hoeken van de wereld. Want hoe vaak kom je nou in landen als Iran, Colombia, Bosnië, Senegal, Noord-Korea, Chili, Israël of Rusland? Het meest verheug ik mij nog op het interview van Ramsey Nasr, onze Dichter des Vaderlands, met mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Zij is sinds 13 november vorig jaar weer op vrije voeten. Het is niet te hopen dat het militaire regime van Myanmar het interview via satelietverbinding op het laatste moment verbiedt.
  • Tijdens het festival komen 'ernstige' onderwerpen voorbij
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/REGNED_nws_SNG movies that matter.f4v]