Instellingen

'PVV wilde onderhandelen over godsdienstvrijheid'

foto-flickr-gerard-stolk-provincie-zuid-holland-provincievlag
foto-flickr-gerard-stolk-provincie-zuid-holland-provincievlag
REGIO - Bij de onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur heeft de PVV zichzelf buitenspel gezet. Dat zeggen lijsttrekkers van de drie partijen die verder gaan praten over een nieuwe coalitie.
De PVV zou de godsdienstvrijheid en gelijkwaardigheid van mensen ter discussie hebben willen stellen. Vooral voor het CDA was dat onbespreekbaar. De SP zegt dat samenwerken met de PVV 'een brug te ver' was. Volgens D66 had de partij geen enkele stap gezet om tot een akkoord te komen. De PVV zelf is verrast door het afketsen van de onderhandelingen en spreekt van een 'opmerkelijke wending'.  Maandag ging er nog een persbericht uit waarin de informateur Bruno Bruins aankondigde te gaan kijken welke coalities werkbaar zouden zijn.  Krappe meerderheidDe onderhandelingen gaan nu verder met VVD, CDA, D66 en de SP. Na de verkennende gesprekken van de afgelopen weken zeggen VVD, CDA, D66 en SP er vertrouwen in te hebben dat ze een coalitieakkoord kunnen bereiken. De partijen kunnen rekenen op een krappe meerderheid van 28 van de 55 zetels in het provincieparlement.De nieuwe coalitie krijgt dus, naar het nu uiziet, een opmerkelijke samenstelling. Twee grote verliezers nemen plaats achter de bestuurstafel; het CDA en de SP verloren beide de helft van hun zetels. De PvdA werd tijdens de verkiezingen op 2 maart de tweede partij, maar doet niet mee.ConcessiesDe PVV is ook in Zuid-Holland buiten de boot gevallen, terwijl lijsttrekker Vicky Maeijer bereid was veel concesssies te doen. Alleen in Limburg maakt de Partij voor de Vrijheid nu nog kans op een plek in het dagelijkse bestuur van de provincie.In alle provincies was de PVV de grote winnaar. Maar diezelfde grote winnaar staat nu in bijna alle provincies met lege handen.
  • VVD'er Floor Vermeulen heeft vertrouwen in de besprekingen
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/nieuwsitems/2903_nws_SNG Provinciebestuur Zuid Holland.f4v]