Instellingen

'Overheid moet mishandeling ouderen aanpakken'

willem-dreeshuis-HWW-zorg
willem-dreeshuis-HWW-zorg
LEIDEN - De overheid moet meer doen om de mishandeling van ouderen aan te pakken. Dat zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde van het LUMC, in aanloop naar een congres woensdag in Leiden.
Internationale wetenschappers komen woensdag in Leiden bijeen om de discussie over het onderwerp onder de aandacht te brengen en onderzoek te stimuleren. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) presenteert tijdens het symposium in Leiden haar actieplan tegen ouderenmishandeling.Onderzoek van de overkoepelende ouderenbond ANBO heeft vorig jaar uitgewezen dat er in Nederland per jaar ongeveer 200.000 meldingen van ouderenmishandeling binnenkomen. De ouderenbonden denken dat het om het topje van de ijsberg gaat.ActieplanWetenschappers die verbonden zijn aan de Leyden Aacademy willen dat Nederlandse hulpverleners, net als bij kindermishandeling alert reageren op signalen van mishandeling. Zij hopen dat verpleegkundigen of medewerkers van de EHBO alarm slaan als zij blauwe plekken op rare plaatsen aantreffen.Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten presenteert tijdens het symposium in Leiden haar actieplan tegen ouderenmishandeling. De wetenschappers hebben het plan gelezen maar kunnen nog niet inhoudelijk reageren. Aan Omroep West laten zij weten dat het kabinet op de goede weg is.Willem DreesVorig jaar kwam onder meer verzorgingstehuis Willem Drees in Den Haag in opspraak. De dochter van een bewoonster maakte audio-opnamen van een verzorger die de bewoonster kleineerde en verwaarloosde. De betreffende medewerkster is ontslagen.
  • (archief 2010) Mishandeling in Willem Drees: 'Ik hoop dat je je poten breekt'
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/nieuwsitems/2001_nws_Wantoestanden Willem Dreeshuis.f4v]