Eenhoorn deelt kritiek na onderzoek schietpartij

Burgemeester Eenhoorn Alphen
Burgemeester Eenhoorn Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN -  Waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn deelt de kritiek dat de lichamen van de slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof daar wel heel lang bleven liggen.
Dat zei hij maandagavond tijdens een speciale raadsvergadering over de dramatische gebeurtenissen, nadat hij van meerdere nabestaanden en andere Alphenaren had gehoord dat zij dit zeer moeilijk vonden. De lichamen werden pas 's nachts geborgen, na uitgebreid forensisch onderzoek.
 Er moet toch nog eens gekeken worden of dat forensisch onderzoek niet anders kan', zei hij. 'Veel mensen in de stad hadden er moeite mee dat de lichamen er nog zo lang lagen voordat ze konden worden geborgen en overgedragen aan de familie.'
Zekerheid over identiteit
Het kostte volgens de burgemeester dan ook veel tijd voordat honderd procent zeker was wie de slachtoffers precies waren. Ook hierdoor duurde het lang voordat families zekerheid konden krijgen. Wel doken er in een enkel geval al identiteiten van slachtoffers op in de pers, tot ergernis van de burgemeester.
'We willen alle informatie geven die nuttig en nodig is die de gemeenschap moet weten, met de afweging dat het eerst om de slachtoffers en de familie gaat, en daarna om de gemeenschap', aldus Eenhoorn.
Politiek vol lof
De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is intussen vol lof over het optreden van waarnemend burgemeester Eenhoorn. 'Ik word gebeld uit het hele land. 'Wat hebben jullie een goede burgemeester en wat loopt het allemaal soepel' hoor ik steeds', aldus één van de Alphense politici.
De raad hield aan het begin van de vergadering een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij. Na deze minuut stilte gaf waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn tekst en uitleg over de gebeurtenissen van zaterdag en de actuele stand van zaken over de slachtoffers en het onderzoek. Daarna konden de diverse raadsleden hun hart luchten over het bloedbad.
Vragen over wapenvergunning
Alleen D66-fractievoorzitter Inge Prins stelde tijdens de bijeenkomst nog eens nadrukkelijk de vraag hoe Van der Vlis met zijn psychische gesteldheid aan een wapenvergunning kon komen. Het antwoord op deze vraag wordt nog onderzocht door de Rijksrecherche.
Eenhoorn zei verder dat de gemeente Alphen aan den Rijn de afgelopen twee dagen ruim vijfhonderd telefoontjes heeft ontvangen op het speciale telefoonnummer dat is opengesteld voor mensen met vragen over de schietpartij. Het gaat vooral om telefoontjes van mensen die aanwezig waren bij de schietpartij, en familieleden van getroffenen.
  • Burgemeester Eenhoorn over de kritiek die hij in Alphen hoorde
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/nieuwsitems/1204_onws_Quote eenhoorn.f4v]
  • De Alphense politici hebben niets dan lof voor hun burgemeester
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2011/1204-gemeenteraadvollof.mp3]