Instellingen

Afscheid van een platenzaak (weblog)

Muziekwinkel
Muziekwinkel
REGIO - 'Mijn Desert Island-keus voor mijn chronologische top-vijf aller tijden van de meisjes met wie het op de meest gedenkwaardige manier uitging...' Zo begint auteur Nick Hornby de hilarische roman 'High Fidelity' over de 35-jarige Rob Fleming, een aan muziek verslaafde eigenaar van een slecht lopende platenzaak. Ik moest er aan denken toen ik van de week voor het eerst in lange tijd weer eens een platenzaak instapte. Reden voor mijn bezoek aan La La Land was niet de aanschaf van een nieuwe cd, maar de aankondiging dat één van laatste platenzaken in Den Haag er mee stopt.Door Rob Vlastuin
De start van de leegverkoop van La La Land op 16 april viel samen met Record Store Day. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de onafhankelijke platenzaken, die noodgedwongen proberen klanten te verleiden de deur uit te gaan om muziek te kopen. Bij voorbaat een kansloze actie, maar desondanks wel sympathiek. Kansloos, omdat ik zelf weet hoe het gaat. Want zeg nou zelf: waarom zou ik nog op mijn fiets stappen, als ik mijn cd voor de beste prijs kan bestellen via het internet?
Eh ja, ik ben nog van de generatie die nog steeds cd's koopt. Ik vind het maar niks, dat downloaden. Onze kinderen rippen de muziek (?) gratis van het internet. Maar ik zweer bij zo'n hoesje, waarin je de teksten kunt terugvinden en ziet wie er allemaal hebben meegedaan bij het maken van zo'n album.

Rijendik

Natuurlijk, ik heb ook een iPod. Ideaal voor op de fiets, in de auto of tijdens het sporten, maar thuis geef ik toch de voorkeur aan mijn 'ouderwetse' cd-speler. Blijkbaar gaat dat niet op voor de platenwinkel. Dat is wel eens anders geweest. Jarenlang was ik vaste klant bij dé platenzaak van Den Haag: Plato. Sterker nog, het was enkele jaren mijn broodwinning. Dat was tijdens de hoogtijdagen van de cd-verkoop, eind jaren tachtig, begin jaren negentig.
De cd's waren schandalig duur (platenmaatschappijen kenden geen schaamte), toch stonden de klanten op zaterdag rijendik voor de toonbank om muziek te luisteren of bij de kassa af te rekenen. Het was een keer zo druk dat ik een cd-doosje naar mijn hoofd gesmeten kreeg. 

Oneerlijke concurrentie

Sinds de opmars van Bol.com, Amazon.com en andere webwinkels is het snel gegaan met de platenwinkels. Voormalig Plato-eigenaar Harry Hoving sprak van oneerlijke concurrentie. Niet geheel ten onrechte trouwens, want de platenmaatschappijen wilden nog steeds het volle pond, terwijl cd's in het buitenland toch goedkoper werden - deels ook vanwege de devaluering van de dollar en de Engelse pond.
Oneerlijke concurrentie of niet, de cd-prijzen in Nederland zijn sindsdien wel een beetje gedaald. Maar of daarmee de onafhankelijke platenzaak wordt gered, blijft de vraag. In Den Haag zijn ze inmiddels op één hand te tellen. En als ik heel eerlijk ben, zijn Rocky Road en De Plaatboef nooit mijn winkels geweest.

Internet

Waar dat mee te maken heeft? Het assortiment en de onontbeerlijke klik met het winkelpersoneel. Voor mijn platenzaak moet ik daarom voortaan uitwijken naar Delft (Sounds en Velvet Music) of Leiden (Platomania en Velvet Music). Lekker struinen door de cd-bakken, je laten verrassen door de nieuwste ontdekking die keihard door de zaak schalt of gewoon lekker ouwehoeren over bijvoorbeeld de nieuwe Radiohead (is-ie nou goed of valt-ie tegen?).
Maar ja, zo vaak kom ik nou ook weer niet in Delft of Leiden. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat ik toch weer mijn cd's via internet bestel.? Gelukkig hebben deze platenzaken in Delft en Leiden tegenwoordig ook een webshop.
PS De leegverkoop van de platenzaak La La Land duurt nog enkele maanden. De opbrengst gaat volledig naar het Rode Kruis voor de slachtoffers van het natuurgeweld in Japan.
PPS Omdat ik het toch niet kan laten, mijn favoriete top-5 van dit moment:
1. Raphael Saadiq - Stone Rollin'
2. Fitz And The Tantrums -  Pickin' Up The Pieces
3. R.E.M. -  Collapse Into Now
4. Elbow -  Built A Rocket Boys
5. James Blake -  James Blake