Nieuw bestuur Zuid-Holland is rond

foto-flickr-gerard-stolk-provincie-zuid-holland-provincievlag
foto-flickr-gerard-stolk-provincie-zuid-holland-provincievlag
REGIO - De onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur zijn rond. VVD, CDA, D66 en SP hebben een akkoord bereikt over het programma voor de komende jaren.
De provincie moet de komende jaren zeker dertig miljoen euro per jaar bezuinigen. Het lijkt uitgesloten dat de lasten voor de inwoners omhoog zullen gaan: VVD en CDA hebben beloofd de belasting gelijk te houden. Er wordt wel gesneden in het aantal gedeputeerden: van de huidige zeven naar vijf. De volledige plannen worden donderdag gepresenteerd onder het motto 'Zuid-Holland verbindt en geeft ruimte'.
De vier partijen hebben samen een krappe meerderheid, met 28 van de 55 zetels. De VVD bezet 12 zetels, het CDA 6, de SP 5 en D66 ook 5.

Optimale verdeling van ruimte

De partijen zeggen te gaan werken aan een optimale verdeling van de ruimte,  aan goede wegen en goed openbaar vervoer, zodat de economie zich kan ontwikkelen. Ook zullen ze gaan werken aan voldoende ruimte voor woningbouw, natuur en recreatie, aldus een verklaring van de provincie.
De fractievoorzitters Floor Vermeulen (VVD), Liesbeth Spies (CDA), Harre van der Nat (SP) en Geertjan Wenneker (D66) zijn aanwezig bij de presentatie, waar ook de kandidaat-gedeputeerden zullen zijn. Zij worden in de vergadering van Provinciale Staten van 27 april beëdigd.

Opmerkelijke samenstelling

De samenstelling van de nieuwe coalitie is opmerkelijk: twee grote verliezers nemen plaats achter de bestuurstafel. Het CDA en de SP verloren beide de helft van hun zetels. De PvdA werd tijdens de verkiezingen op 2 maart de tweede partij, maar doet niet mee.
Grote winnaar PVV is net als in andere provincies buiten de boot gevallen, ook al wilde lijsttrekker Vicky Maeijer veel concessies doen. Maar volgens de andere partijen heeft de partij zichzelf buiten spel gezet. De PVV zou de godsdienstvrijheid en gelijkwaardigheid van mensen ter discussie hebben willen stellen. Vooral voor het CDA was dat onbespreekbaar.