Instellingen

Duizenden banen weg bij KPN

KPN-hoofdkantoor gebouw Den Haag
KPN-hoofdkantoor gebouw Den Haag
DEN HAAG - Telecombedrijf KPN schrapt in Nederland duizenden banen. In totaal verdwijnen 4000 tot 5000 arbeidsplaatsen, dat is 20 tot 25 procent van het personeel. Welke gevolgen dat heeft voor het hoofdkantoor in Den Haag is nog niet bekend.
Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Joost van Herpen van vakbond Abvakabo FNV vindt dat onbespreekbaar. De vakbond is onaangenaam verrast door het nieuws.Het bedrijf wil met de sanering de kosten fors verlagen om negatieve trends op de Nederlandse mobiele markt het hoofd te bieden. Het is de eerste grote maatregel voor de twee weken geleden aangetreden topman Eelco Blok. Hij zei in een toelichting dat het weliswaar moeilijke maatregelen zijn, 'maar het hoort erbij'. 'Door deze maatregelen investeert KPN in zijn toekomst.'Blok benadrukte dat KPN hiermee niet meer banen schrapt dan in de afgelopen jaren. In de periode 2005-2010 schrapte het bedrijf onder voorganger Ad Scheepbouwer al zo'n tienduizend banen.MeerjarenplanDe sanering bij het bedrijf valt onder een meerjarenbesparingsplan tot 2015. KPN wil vooral banen schrappen aan de achterkant van het bedrijf, waar mensen niet direct te maken hebben met klantcontact. 'Voorbeelden hiervan zijn het monitoren van netwerken en het voorbereiden van offertes', zei Blok in een toelichting. Dit werk wil KPN uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven, onder meer in India.
[jwplayer|config=roosvideo|file=http://media.omroepwest.nl/windows/video//2011/nieuwsitems/2104_nws_Duizenden banen weg bij KPN.f4v]
  • Eerste reactie vakbond CNV
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2011/2104-vork-vakbond-over-kpn.mp3]