Instellingen

Burgemeester Eenhoorn wil blijven

Burgemeester1-Bas-Eenhoorn
Burgemeester1-Bas-Eenhoorn
ALPHEN AAN DEN RIJN - Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn wil na 1 juli aanblijven in Alphen aan den Rijn. Dat zegt de VVD-coryfee vrijdag in een interview met dagblad Trouw.
Eenhoorn werd eind 2010 aangesteld om een crisis binnen het Alphense college op te lossen. De burgemeester en twee wethouders legden hun functies neer nadat er berichten naar buiten waren gekomen dat ambtenaren zichzelf en bestuurders huizen zouden hebben toebedeeld. 
Verbondenheid
De afgelopen twee weken, sinds de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, is Eenhoorn zich veel meer verbonden gaan voelen met de stad en zijn inwoners. 'In de periode voor de schietpartij vertrok ik 's morgens naar Alphen om een klus te klaren', stelt Eenhoorn. 'Tegenwoordig rijd ik naar mijn stad toe. Het is moeilijk om hier straks bruut weg te lopen.
'Eenhoorn ontpopte zich de afgelopen twee weken tot een meelevende burgervader. Hij begaf zich veelvuldig in de stad, woonde alle herdenkingen en begrafenissen bij en nam uitgebreid de tijd om met de geschokte Alphense gemeenschap te praten. Bovendien werd zijn crisiscommunicatie vlak na het drama, waarbij zes slachtoffers en de dader overleden, van diverse kanten geprezen. 
'Als ze het aan me vragen, blijf ik'
Of de VVD'er daadwerkelijk aanblijft, is een zaak van de gemeenteraad en Jan Franssen, de commissaris van de koningin van Zuid-Holland. 'Maar als ze het aan me vragen, dan blijf ik', stelt Eenhoorn in de krant. In principe is het de bedoeling dat Eenhoorn op termijn weer wordt opgevolgd door burgemeester Wim de Gelder, die zich tijdens de bestuurscrisis terugtrok.