Een terugblik op het drama van Rijnsburg (weblog)

Rijnsburgse boys2
KATWIJK - Zo?n anderhalve maand geleden zat ik met collega Jim van der Deijl over de stand in de Topklasse te praten. Rijnsburgse Boys stond er op dat moment erg goed voor en leek mee te gaan strijden om het kampioenschap. ?Het zou toch mooi zijn als ze de ellende van WKE kunnen wegspoelen?, zeiden we tegen elkaar. We waren het er ook over eens dat er een documentaire over die wedstrijd gemaakt moest worden. En die hebben we gemaakt. Door Martijn Katsman
Voor de mensen die niet meer helemaal weten hoe het ging of die het drama met de nodige drankjes hebben verbannen: Rijnsburgse Boys ging kampioen van Nederland worden. Over twee wedstrijden stond het twee minuten voor tijd in wedstrijd nummer twee tegen WKE met 3-0 voor. De Emmenaren moesten drie keer scoren om een verlenging af te dwingen. Dat kon natuurlijk nooit, maar gebeurde toch. In de 88ste minuut werd het 1-2, in de 92ste 2-2 en in de 94ste 3-2. Er moest verlengd worden. WKE kwam snel op voorsprong, maar in de blessuretijd van de tweede helft van de verlenging maakte Rijnsburg gelijk. Strafschoppen moesten gaan beslissen wie er kampioen zou worden. De eerste zes! werden gemist, waarna WKE met 2-1 de strafschoppenserie en de titel naar zich toetrok. Inderdaad een vrij alledaagse wedstrijd. 'Kutgevoel'We wilden terugblikken op die dag met de hoofdrolspelers, maar dat ging niet helemaal vanzelf. Bart Freke zou de held worden, omdat hij zowel in de heenwedstrijd als de terugwedstrijd scoorde. Via een paar smsjes liet hij weten niet bepaald trek te hebben in het oprakelen van die wedstrijd. ?Ik krijg er nog steeds een kutgevoel van?, aldus Freke. Ook Richal Leitoe vond het litteken nog te groot. Gelukkig wilden een aantal betrokkenen wel meewerken. Zo kregen we toenmalig trainer Ted Verdonkschot, Peter Freke, scheidsrechter Jo-Annes de Bat en fanatiek supporter Maarten van Egmond. Laatstgenoemde mistte de wedstrijd doordat hij naar een 25-jarig huwelijksfeest moest. De Bat trok volgens de Rijnsburgers te veel blessuretijd bij en hoeft niet op een gratis seizoenskaart voor de Middelmors te rekenen. Verdonkschot heeft zijn medaille door een woonwagen gegooid en Freke heeft een hekel aan zanger Jannes, een supporter van WKE. Op Koninginnedag wordt de documentaire van 25 minuten uitgezonden. Hieronder is de trailer te zien. En ze waren nog lang ongelukkig. Martijn Katsman is presentator van Radio West Sport en programmamaker bij Omroep West. In zijn weblog schrijft hij over opvallende zaken in de sport.