Calamiteitenzender

Wat te doen als de sirene gaat?

In het geval van een (dreigende) calamiteit of noodsituatie is Radio West (op frequentie 89.3 FM)de officiële calamiteitenzender van de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. Als de sirene gaat of er een NL-alert op je telefoon binnenkomt informeert de overheid via Radio West over de ontstane situatie en geeft eventuele instructies over wat je het best kunt doen.

Bij een (dreigende) calamiteit of noodsituatie in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden kunnen de hulpdiensten of de burgemeester van de getroffen gemeente via Radio West en de blauwe tekstbalk op TV West de burgers informeren, dag en nacht. Zij vertellen bijvoorbeeld wat er precies aan de hand is, op welke manier de hulpdiensten de calamiteit bestrijden en wat burgers moeten doen om geen gevaar te lopen. Als de sirene niet meer gaat, hoeft het niet zo te zijn dat het gevaar is geweken. Blijf dus luisteren naar Radio West of houd de blauwe tekstbalk op TV West in de gaten tot wordt gemeld dat het gevaar is geweken.

Verschil tussen Radio West als calamiteitenzender en nieuwszender?
Wanneer de hulpdiensten inschatten dat een calamiteit geen directe gevolgen heeft voor de inwoners van een gebied, dan is Radio West géén calamiteitenzender maar een gewone nieuwszender. Het verschil tussen Radio West als calamiteitenzender en nieuwszender zijn de officiële mededelingen van de hulpdiensten en/of burgemeesters.

Hoe ontvang ik Radio West als de stroom uitvalt?
Het is belangrijk dat je in een noodsituatie naar Radio West kunt luisteren. Dat kan bijvoorbeeld via je mobiele telefoon, maar als ook de stroom is uitgevallen, kan je die niet meer opladen als de batterij van je telefoon leeg raakt. Veiliger is het om een radio op batterijen met reserve batterijen in huis te hebben. Een opwindradio is nog veiliger. Via deze radio’s kun je Radio West vinden op FM 89.3. Tijdens een stroomstoring blijft Radio West uitzenden, als calamiteitenzender beschikt Radio West over een noodstroomvoorziening.

Stroomstoringen zijn géén calamiteit
Een stroomstoring is in beginsel géén calamiteit en valt dus ook niet onder de hierboven beschreven procedure. Omroep West krijgt van de netbedrijven geen opgave van storingen. Voor berichtgeving hierover zijn wij afhankelijk van meldingen van gebruikers. Gebruik hiervoor de Omroep West app, bel hiervoor de tiplijn 070 - 307 80 08 of mail de redactie.

Wat te doen als de sirene gaat…?
Als de sirene gaat of je een NL-Alert ontvangt, dreigt er gevaar. De sirene of een alert waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Elke eerste maandag van de maand worden in heel Nederland de sirenes om 12.00 uur precies getest. Je hoeft in dat geval niets te doen! In àlle andere gevallen, stem zo snel mogelijk af op Radio West 89.3 FM.

Frequenties Radio West
De frequentie van Radio West is 89.3 op de FM-zender. Via DAB+ kun je Radio West ontvangen via kanaal 8A, (195.936 MHz). Ook kun je via de Omroep West app live naar Radio West luisteren. En uiteraard via onze website Omroepwest.nl.

Zie ook de website: https://www.crisis.nl

Bekijk ook: Het uitzendgebied van Omroep West