Hier verzamelt Omroep West alle nieuwsberichten rondom overvallen in Zoetermeer.

Doelwitten van overvallers
Overvallers proberen op een gemakkelijke manier een zo hoog mogelijke buit binnen te halen. Daarom zijn kleine ondernemers, snackbars, geldwagens, benzinestations en woningen een belangrijk doelwit van dieven. De beveiliging is hier vaak minder goed dan bij grote ondernemingen. De criminelen zijn bijna altijd uit op contant geld of waardevolle spullen.

Met deze tips verlaag je de kans op een overval
Maak het overvallers niet te makkelijk. Deze tips kunnen daarbij helpen:

  • Let op verdachte personen bij bedrijven of woningen. Overvallers bereiden zich goed voor op een overval. Zie je iets geks of verdachts, meld het dan altijd aan de politie.
  • Geld is een grote drijfveer voor de criminelen. Als je weinig geld in huis of in je bedrijf aanwezig is, ben je een stuk minder aantrekkelijk.
  • Overvallers willen liever niet dat ze zichtbaar zijn op camerabeelden. Het ophangen van camera’s kan dan ook helpen om dieven te verjagen.
  • Overvallers proberen soms met een praatje je huis binnen te komen. Ze proberen je ervan te overtuigen om hen binnen te laten, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze de meterstanden moeten aflezen. Laat nooit iemand zomaar binnen en laat personen die namens bedrijven komen alleen toe als er van tevoren een afspraak is gemaakt.
  • Merk uw kostbare spullen met DNA-spray.

Help! Een gewapende overval, wat nu?

Als slachtoffer kan de paniek behoorlijk toeslaan tijdens een gewapende overval.  Het is belangrijk dat je geen gekke dingen doet en de overvaller(s) niet uitdaagt.

  • Het klinkt logisch, maar dat is het niet altijd: blijf kalm. Een overvaller komt voor geld of waardevolle spullen meenemen en niet om jou te verwonden.
  • Geef de daders wat ze willen. Een overvaller wil zo snel mogelijk weg.
  • Neem kenmerken van de daders in je op. Eigenschappen als lengte, huidskleur en kleding helpen kunnen helpen om de dader(s) zo snel mogelijk op te sporen.