Café Leyweg: terug naar Zuidwest met Willem Post


Café Leyweg: aflevering 1

In Den Haag Zuidwest gaat de komende tijd veel veranderen. Het stadsdeel staat dan ook bovenaan veel 'slechte lijstjes': veel armoede, werkloosheid... Maar er moet toch ook iets goed zijn aan Zuidwest? Laat je rondleiden door Willem Post die in Zuidwest opgroeide en ontdek wat er mooi is aan plekken, plannen en projecten. In deze eerste aflevering: de participatiekeuken. Misschien wel het grootste succes van Zuidwest.

Luister hieronder naar de eerste aflevering.Café Leyweg: aflevering 2

Neo de Bono, een 'stadsmonnik' in Moerwijk, laat ons zien hoe hij inwoners verandert in vrijwilligers, die actief bezig zijn voor de buurt. Wat is zijn geheim? Welke mooie plekken van Zuidwest laat hij ons verder zien? En was hij echt ooit miljonair en gaf hij al zijn geld weg?

Hagenaar Willem Post groeide op in Zuidwest en neemt je mee naar alles waar het stadsdeel trots op kan zijn. Problemen gaat hij niet uit de weg in deze serie, maar er zijn plekken, plannen en projecten waarvan je misschien nog niet eerder gehoord had.

Luister hieronder naar de tweede aflevering.


Café Leyweg: aflevering 3

Wie heb je nodig voor verandering in een buurt? Moeders. Veel moeders. De moeders van Vredenrust kregen van alles voor elkaar, en niet alleen voor zichzelf.

Ga mee met Willem Post op safari door een heel ander Den Haag Zuidwest dan je misschien dacht te kennen. Willem groeide op in Zuidwest en gaat op zoek naar plekken, plannen en projecten die niet iedereen kent.

Luister hieronder naar de derde aflevering.


Café Leyweg: aflevering 4

Misschien wel het mooiste voorbeeld van hoe je met een klein initiatief heel veel verschil kunt maken in het leven van anderen: Corrie en Fred, die lekker koken voor soms wat eenzame ouderen in de buurt. Je hoort hoe die mensen opfleuren in een nieuwe aflevering van ‘Café Leyweg’.

Ga mee met Willem Post op safari door een heel ander Den Haag Zuidwest dan je misschien dacht te kennen.

Luister hieronder naar de vierde aflevering.


Café Leyweg: aflevering 5

We gaan op stap met iemand die je gerust ‘Mister Zuidwest’ kunt noemen. Hij is hier dan ook opgegroeid en later, als PvdA-wethouder, maakte hij plannen om Zuidwest te verbeteren: Pierre Heijnen. We gaan met hem terug zijn oude buurt in, onder meer naar de tuin van zijn vader en het balkonnetje waar hij kerstbomen op verzamelde.

Luister mee naar een nieuwe aflevering van ‘Café Leyweg’, waarin we met Willem Post struinen door een heel ander Den Haag Zuidwest dan je misschien dacht te kennen.

Luister hieronder naar de vijfde aflevering.


Café Leyweg: aflevering 6

Hij is voorzitter van de wijkraad, van het bestuur van het Zuiderpark, hij heeft contact met veel bestuurders… en toch is Charles Crown geen typische bestuurder. In deze nieuwe aflevering van ‘Café Leyweg’ kijken we door zijn ogen naar Den Haag Zuidwest. We praten onder andere over de toekomst, naar alle nieuwe woningen die er gebouwd gaan worden.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van ‘Café Leyweg’, waarin we met Willem Post struinen door een heel ander Den Haag Zuidwest dan je misschien dacht te kennen.


Café Leyweg: aflevering 7

‘Broadway van de polder’, de ‘Champs-Elysee van Den Haag’ – de bijnamen voor de Leyweg in Den Haag Zuidwest liegen er niet om. In deze aflevering van ‘Café Leyweg’ praat Willem Post met Peter ter Horst. En Peter kan het weten: hij woonde in zijn jeugd aan de Leyweg. Hij ging de journalistiek in, en hoe: hij werd correspondent bij NRC Handelsblad, en nu een communicatiebureau met allerlei vestigingen. Hoe kijkt hij terug op zijn jeugd aan de Leyweg en hoe kijkt hij naar Zuidwest anno nu?

Luister mee naar een nieuwe aflevering van ‘Café Leyweg’, waarin we met Willem Post struinen door een heel ander Den Haag Zuidwest dan je misschien dacht te kennen.

Luister hieronder naar aflevering 7:


Café Leyweg: aflevering 8

Is er nou echt ooit een olifant begraven in het Haagse Zuiderpark? En zo ja, waarom dan? Er gaan zelfs verhalen over nog meer exotische dieren die in het park hun graf vonden... en in deze aflevering van Café Leyweg zoekt Willem Post het uit! We gaan het park in, waar voetbalhelden als Wim Smink, legendarische middenvelder van ADO zijn glorietijd beleefde. En we zien de bijzondere bomen van het park, van een ras die de hoogste bomen ter wereld opleveren. Wandelschoenen aan en het park in, struinen met Omroep West!

Luister hieronder naar deze aflevering.


Café Leyweg: aflevering 9

Beter onderwijs, meer voorzieningen, de inwoners van Zuidwest hebben ons met een verlanglijstje weer op pad gestuurd. En in de laatste aflevering van Café Leyweg praten we met de Haagse wethouder Martijn Balster en stadsdeeldirecteur Harm Benthem. Balster wil de komende tijd prioriteit bij beter onderwijs voor scholen in Zuidwest, zegt hij in deze aflevering toe. Een bijzondere ‘Café Leyweg’ vanuit het stadhuis – en Willem Post heeft een warme worst meegebracht als cadeautje…

Luister hieronder naar aflevering 9.

Post: 'Welkom in het paradijs'

“Ik ben hier opgegroeid en destijds was het hier heerlijk wonen, je kon elke dag buiten spelen in de grote tuinen tussen de flats”. Willem Post wil iedereen die het maar horen wil, duidelijk maken dat er ook vandaag de dag nog veel plekken, plannen en projecten zijn die Zuidwest een beetje mooier maken. In deze podcastserie leidt hij ons rond.

Willem Post werd bekend als Amerikadeskundige, historicus en publicist. Hij schreef diverse boeken, waaronder 'Vergeten Verhalen. 100 Haagsche oorlogsherinneringen' (met Johan van der Hoeven en Ton Wienbelt), 'Van Arena naar Witte Huis' en 'Dollars, macht en idealen', een standaardwerk over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.